Nieuws

‘Wikileaks ging zelf op zoek naar informatie’

Wikileaks schuimde volgens een Amerikaanse beveiligingsfirma P2P-netwerken af op zoek naar geheime documenten.

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Tiversa, een specialist in peer-to-peernetwerken, beweert bewijzen te hebben dat Wikileaks geheime documenten van zulke netwerken heeft geplukt. Dat vertelt directeur Robert Boback aan nieuwsdienst Bloomberg.

Link met FBI
Volgens Boback onderzoekt de Amerikaanse overheid de zaak. Eerder werkte hij al samen met de FBI en andere Amerikaanse overheidsdiensten. Tiversa deed de ontdekking toen het op 7 februari 2009 gedurende een uur het verkeer op verschillende populaire P2P-netwerken, waaronder LimeWire en Kazaa, analyseerde.

[related_article id=”158578″]

Volgens Boback zochten vier computers met een IP-adres uit Zweden systematisch naar Excel- en andere bestanden waarin veel informatie opgeslagen kan worden. In totaal voerden de verdachte computers in een uur tijd 413 zoekopdrachten uit.

Geen harde bewijzen
De Amerikaan acht het onwaarschijnlijk dat de bewuste computers niet aan Wikileaks toebehoren, maar harde bewijzen heeft hij niet. Wel haalt hij verschillende voorbeelden aan van gevoelige documenten die ongewild via P2P-netwerken verspreid werden en die later op de klokkenluidersite verschenen.

“Helemaal niets van waar”, reageert Mark Stephens, de Londense advocaat van Wikileaks, in een e-mail aan Bloomberg. Wikileaks heeft altijd ontkend zelf op zoek te gaan naar informatie en alleen aangeleverde documenten te openbaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business