De Europese Unie heeft de handel in uitstootcertificaten voor de industrie stopgezet vanwege een cyberdiefstal. Via een Europees digitaal handelssysteem kunnen bedrijven certificaten kopen en verkopen die bepalen hoeveel CO2 ze per jaar mogen uitstoten. Schone bedrijven worden dus beloond, terwijl vervuilende bedrijven dieper in de buidel moeten tasten. Drie aanvalsgolven in een maand Vorige week […]

Advertentie

De Europese Unie heeft de handel in uitstootcertificaten voor de industrie stopgezet vanwege een cyberdiefstal.

Via een Europees digitaal handelssysteem kunnen bedrijven certificaten kopen en verkopen die bepalen hoeveel CO2 ze per jaar mogen uitstoten. Schone bedrijven worden dus beloond, terwijl vervuilende bedrijven dieper in de buidel moeten tasten.

Drie aanvalsgolven in een maand
Vorige week werd de handel stilgelegd toen bleek dat er mogelijk zo’n twee miljoen certificaten met een totale waarde van 28 miljoen euro werden gestolen tijdens verschillende cyberaanvallen op Tsjechië, Oostenrijk, Griekenland, Polen en Estland. Dit jaar werden er al drie inbraakpogingen vastgesteld.

Omdat de emissiemarkt hoofdzakelijk draait op futures – transacties die in de toekomst uitgevoerd worden – en alleen de onmiddellijke transacties zijn geschrapt, blijft de impact op de handel beperkt. Dat lezen we op een vraag- en antwoordpagina die de Europese Unie online heeft gezet om belanghebbenden te informeren.

Veiligheidsmaatregelen
Connie Hedegaard, Europees klimaatcommissaris, heeft ondertussen samengezeten met de 27 EU-leden. Tijdens de bijeenkomst in Brussel werd overeengekomen dat de handel pas hervat wordt als de verschillende emissieregisters van de lidstaten aan enkele veiligheidsmaatregelen voldaan hebben. Dat meldt nieuwsdienst Bloomberg.