MuseScore 1.0
MuseScore startte acht jaar geleden als een hobbyprojectje van ene Werner Schweer, maar is ondertussen uitgegroeid tot een project waar 150 mensen aan mee werken. Onlangs kwam versie 1.0 uit. Met MuseScore kun je zelf muziekpartituren maken.
Bij het aanmaken van een nieuwe partituur helpt een wizard je met het invoeren van onder andere titel en componist, en het kiezen van de instrumenten. Je legt ook meteen eigenschappen als de toonsoort en de maatsoort vast.
Muzieknoten invoeren gaat heel eenvoudig met de toetsen c, d, e, f, g, a, b en er zijn knoppen om de lengte van de noten aan te passen, mollen en kruisen toe te voegen, enzovoort. Invoer via een midi-keyboard wordt ook ondersteund. Elke noot die ingevoerd wordt, wordt meteen afgespeeld.
Je kunt ook eenvoudig het tussentijdse resultaat beluisteren. Voor zowat alle mogelijke acties zijn er bovendien sneltoetsen gedefinieerd, die je achteraf zelf nog kunt aanpassen. Ook de stijl van de partituren is tot in detail te veranderen. Verder biedt MuseScore heel wat geavanceerde mogelijkheden, zoals maat- en toonsoortwisselingen of songteksten en afbeeldingen bij je muziek plaatsen.
Als je al die moeite doet om een partituur aan te maken, wil je die natuurlijk ook buiten het programma gebruiken. MuseScore ondersteunt uitvoer naar een groot aantal muziekformaten zoals midi (SMF, Standard MIDI File) en MusicXML, maar ook formaten als wav, flac en ogg.
Exporteren
Uiteraard kan het muzieknotatieprogramma ook bladmuziek omzetten naar pdf, svg of png, zodat je je partituren kunt afdrukken en verspreiden. De omgekeerde richting is ook mogelijk: midi- en MusicXML-bestanden kunnen geïmporteerd worden, net als bestanden van commerciële programma’s zoals Band-in-a-Box, Capella en Overture.
Voordat je dure muzieknotatieprogramma’s zoals Sibelius en Finale koopt, moet je dus eerst eens kijken of MuseScore niet voor je volstaat: onder het bedrieglijk eenvoudige uiterlijk schuilt een schat aan mogelijkheden.
MuseScore 1.0
Prijs: gratis (mei 2011)
PRO: gratis; veel mogelijkheden; gebruiksvriendelijk; Nederlandstalige interface.
CONTRA: kwaliteit midi-playback kan beter; voor sommige acties geen sneltoets mogelijk.