We steken het niet onder stoelen of banken: de Finder is een rommeltje. Met deze tips maak je de bestandenbrowser een stuk overzichtelijker.

De Finder is al decennialang de standaard-bestandsmanager op Apple-machines. Doorheen de jaren is de beheerder min of meer gelijk gebleven, met slechts enkele kleine updates. Geen nieuws is goed nieuws, maar helaas niet in het geval van de bestandenbeheerder van Apple. De Finder is namelijk niet erg gebruiksvriendelijk of geavanceerd. De file browser hield altijd hardnekkig vast aan zijn originele ontwerp, tot ergernis van vele Apple-fans.

Twee gezichten

Je herkent de applicatie aan het blauwe pictogram, dat uit twee gezichten bestaat. Het icoon werd ontworpen door Susan Kare, die als grafisch ontwerpster actief was bij Apple van 1983 tot 1986. Ook het commandtoets-symbool die op alle Mac-machines staat heeft zij geschetst. De oorsprong van de twee gezichten is altijd een mysterie gebleven. Terwijl Windows Verkenner een opeenstapeling van folders is, koos Steve Jobs regelrecht voor een schizofreen gezicht. Vermoedelijk is het pictogram geïnspireerd door een schilderij van Picasso, Two Characters.

De gelijkenissen zijn treffend.

Ander en beter?

In vergelijking met Windows Verkenner is de bestandenbrowser best onhandig en eigenlijk gedateerd. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals het prijzige Path Finder 7. Je hoeft echter geen 35 euro uit te geven. Dankzij deze aanpassingen maak je de Finder een stuk overzichtelijker en wordt externe software overbodig.

Geen zin om deze gids te volgen? Dan kan je Path Finder 7 kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here