EU wijst naar providers voor piraterij
De EU heeft een blauwdruk klaar voor het beleid rond auteursrechten. Daarin worden providers medeverantwoordelijk gesteld.
De voorlopige versie van de Intellectual Property Rights-strategie (IPR) werd gisteren voorgesteld. Deze dekt onder meer auteursrechten, handelsmerken en patenten.
Weeskinderen
Op auteursrechtenvlak wil Europa zogenaamde orphan works digitaliseren en beschikbaar stellen. Dat zijn ‘weesjes’, werken die wel beschermd zijn, maar waarvan de maker onbereikbaar is, bijvoorbeeld door overlijden of failissement (bij bedrijven).
Verder wil Europa multiterritoriale licenties voor werken binnen Europa. Het pleit daarbij voor vereenvoudiging, maar tegelijk moet er sterker worden opgetreden tegen misbruik.
Focus op providers
De IPR-strategie is een opvolger voor de IPR Enforcement Directive uit 2004, en sluit meer aan op de hedendaagse realiteit van het internet. Dat wil zeggen dat er strenger wordt opgetreden tegen onlinepiraterij.
“Het controlewerk dat is aangekondigd in de strategie zal zich concentreren op providers die enerzijds zelf auteursrechten schenden, of anderzijds systematisch en bewust de piraterij-activiteiten van anderen mogelijk maken of laten begaan, en bijgevolg hier winst uit halen”, zegt de Commissie in een toelichting.
“Zo’n aanpak zal zicht richten op de krachten achter onlinepiraterij, met respect voor de innovatie van breedbandinternet en zonder vooraf te oordelen over de legitieme interesse van consumenten, inclusief zij die downloaden.”
Onder providers klasseert de Europese Unie zowel internetproviders als hostingbedrijven, maar ook webdiensten. Kort samengevat worden providers medeverantwoordelijk voor piraterij via hun dienst, maar blijft de eindgebruiker ongestraft.
“Censuur”
De Franse groep voor digitale burgerrechten La Quadrature du Net heeft al gereageerd. De groep zegt dat deze plannen de providers verplichten hun gebruikers te controleren.
“Net zoals in de VS met de Protect IP Act is het doel van de Europese autoriteiten om communicatie te blokkeren en de toegang van gebruikers te beperken in de naam van een verouderde visie op copyrights”, zegt woordvoerder Jérémie Zimmermann, in een verklaring.
“Zo’n plan leidt tot het installeren van een censuurinfrastructuur, technisch identiek aan die in autoritaire staten. In dit proces worden vrijheid van communicatie, privacy en het recht op een eerlijk proces onvermijdelijk ondermijnd.”
Consument vrijuit
Het voorlopig plan biedt wel een aantal garanties voor consumenten. Zo wil de EU niet dat er er goederen voor persoonlijk gebruik in beslag worden genomen. Concreet betekent dit dat je niet hoeft te vrezen dat de politie je iPod kan afnemen of vernietigen omdat er illegaal gedownloade muziek op staat.