Nieuws

20 handige hulpprogramma’s voor je pc

Een nieuwe pc is altijd geweldig. Sterker, sneller, beter. En toch kan het nóg beter: op het wereldwijde web vind je namelijk talloze programmaatjes die het dagelijkse computerleven makkelijker maken.

1. AutoRuns for Windowstechnet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902
Laten we beginnen bij het begin. Letterlijk dan, want AutoRuns for Windows is een programma dat onderzoekt wat er allemaal samen met Windows wordt ingeladen als je pc opstart. Het probleem zit niet zozeer bij malafide medestarters, maar wel bij legitieme toepassingen, bijvoorbeeld programma"s die een scanner of printer beter doen werken.

Allemaal goed en wel, maar als er zo veel zijn duurt het opstarten eeuwig en wordt de computer traag. AutoRuns geeft niet alleen een overzicht, maar biedt ook de mogelijkheid om startprogramma’s te blokkeren.

[related_article id=”158256″]

Prijs: gratis (september 2011)

Autoruns

2. Acronis True Image Home 2011www.acronis.nl/homecomputing/products/trueimage
Ongeveer drie seconden na het crashen van de harde schijf van hun laptop denken de meeste mensen dat ze misschien toch beter een back-up hadden genomen. Te laat natuurlijk; je begint er maar beter onmiddellijk mee.

Geloof me: als je die kostbare foto’s van het eerste levensjaar van je kind verliest door een crash, dan vloek je. Ga meteen aan de slag met een programma zoals True Image. Het kan ook incrementele back-ups nemen, wat je aardig wat tijd bespaart.

Prijs: 30 euro (september 2011)

Acronis True Image Home 2011

3. Recuvawww.piriform.com/recuva
Soms doet een mens gewoon domme dingen. Zoals per ongeluk alle vakantiefoto’s van een geheugenkaart wissen zonder dat je ze eerst had gekopieerd. Wat je dan nodig hebt is Recuva.

Dit gratis programma is heel sterk in het terugvinden en terugzetten van verwijderde bestanden. Niet alleen foto’s op geheugenkaartjes trouwens, maar ook andere bestanden op USB-sticks of harde schijven. Als Recuva niet kan helpen, kan je nog altijd naar een indrukwekkender (maar ook betaald) programma grijpen.

Prijs: gratis (september 2011)

Recuva

4. Audacity audacity.sourceforge.net
Er zijn best wat programma’s die geluid kunnen bewerken of die een beltoon voor je telefoon kunnen maken. De meeste kosten echter geld en hebben zelden meer te bieden dan Audacity. Behalve betere looks misschien: als dit openbronprogramma één zwak punt heeft, dan is het wel de interface. Die oogt oubollig en onaantrekkelijk.

Maar laat dat je niet afschrikken, want Audacity heeft professionele functies. Zo kun je op meerdere sporen opnemen, crossmixen en meer.

Prijs: gratis (september 2011)

Audacity

5. Moo0 Windowwww.moo0.com/software/WindowMenuPlus/
WindowsMenuPlus is zo’n typisch gereedschap dat weinig doet, maar dat je na een tijd echt niet meer kan missen. Het voegt extra functies toe aan het systeemmenu dat verschijnt als je rechtsklikt op een menubalk van een programmavenster.

Dankzij Moo0 kun je vanuit dit menu een proces stoppen (handig bij vastlopende programma’s), het venster transparant maken of het proces een hogere of lagere prioriteit geven.

Prijs: gratis (september 2011)

MooO

6. Adobe Photoshopwww.adobe.com
Vraag aan tien mensen welk programma de beste fotobewerker is, en negen zullen Photoshop antwoorden. Alleen: met zijn prijskaartje van 800 euro (en meer) is dit programma gewoon te prijzig voor Jan Modaal.

En eigenlijk: waarom zou je zoveel uitgeven wanneer Photoshop Elements 9 de meeste nuttige functies aan boord heeft voor ongeveer een tiende van die prijs? Zeker voor thuisgebruikers is Elements veel gemakkelijker te gebruiken – terwijl de resultaten niet per se slechter zijn.

Prijs: 80 euro (september 2011)

Adobe Photoshop

7. Windows Live Photo Gallery en Movie Makerlive.essentials.com
Dit drieste duo is onderdeel van het gratis Windows Live Essentials dat je via live.com kan downloaden. Hun namen mogen dan een typische mondvol van Microsoft zijn, het zijn verdomd handige programma’s.

Live Photo Gallery oogt een beetje als Verkenner, maar dan met extra gereedschappen om panoramafoto’s te maken en beelden op te smukken. Monteren, maar dan gemakkelijk en met veel effecten en filters om een film af te werken, dat is Movie Maker.

Prijs: gratis (september 2011)

Windows Live Photo Gallery & Movie Maker

8. Xinorbisxinorbis.com
Harde schijven zijn tegenwoordig zo groot dat niemand nog moeite doet om overbodige bestanden op te ruimen; tot op een goede dag die terabyte toch propvol blijkt te ziin. Begin er dan maar aan, zo in honderdduizenden bestanden neuzen om de grote vissen te vinden. Xinorbis kan je hierbij helpen: het analyseert je harde schijf en vertelt je in welke mappen de grootste bestanden zitten. Zo ontdek je nog eens iets.

Prijs: gratis (september 2011)

Xinorbis

9. VLCwww.videolan.org/vlc
Er zijn mensen die tevreden zijn met Windows Media Player, maar ik hoor daar niet bij. Geef mij maar VLC, dat alles in zich draagt om zowat elk videobestand ter wereld af te spelen. Je hoeft dus geen aparte codeccollectie te installeren.

Het standaarduiterlijk van VLC is niet echt knap, maar je kunt aparte skins downloaden en installeren. Ondersteuning is er eveneens voor ondertitels, het afspelen van dvd’s en zelfs het omzetten van video – al verloopt dat zelden gesmeerd.

Prijs: gratis (september 2011)

VLC

10. WinRarwww.winrar.be
Voor het uitpakken van zip-bestanden doet Verkenner zijn werk eigenlijk vrij behoorlijk. Maar zodra je een ander soort gecomprimeerd bestand ontvangt, zit je met een probleem. Daarom installeer ik bij nieuwe pc’s meteen WinRar. Niet alleen kan dit programma veelvoorkomende rar-bestanden aan, het heeft geen afkeer van andere compressieformaten.

Uiteraard kan je het ook inschakelen om zelf bestanden samen te persen. Je kunt het gratis gebruiken, maar betaal gewoon de ontwikkelaars de bescheiden som die ze vragen. Ze verdienen het.

Prijs: 36 euro (september 2011)

WinRAR

11. CutePDF Writerwww.cutepdf.com
Om pdf’s te bekijken zijn er heel wat gratis opties, te beginnen bij Acrobat Reader of Foxit. Een pdf-document maken kan je echter veel geld kosten, althans als je gaat voor het professionele Acrobatpakket. CutePDF Writer doet het voor niets en volstaat voor de meeste eenvoudige documenten. Het installeert zich als een virtuele printer. Gewoon selecteren bij het afdrukken, en je hebt een pdf.

Prijs: gratis (september 2011)

CutePDF

12. ClipXclipx.en.softonic.com
Soms lijkt de hele dag in het teken te staan van CTRL+C en CTRL+V. Zeker als je voortdurend moet switchen tussen twee documenten om een stukje te kopiëren. Installeer liever ClipX, een programma dat je klembord de broodnodige upgrade geeft. Dankzij dit programma kan het tot 1.024 zaken onthouden in plaats van één. Je kunt het klembord zelfs bewaren voor een andere dag.

Prijs: gratis (september 2011)

ClipX

13. Microsoft Security Essentialswww.microsoft.com/security_essentials
De beveiliging van je pc moet je serieus nemen. Maar welke antivirus kies je? Heb je snel iets nodig wat relatief goed werkt en geen cent kost, dan is Microsoft Security Essentials een prima optie. Je krijgt een virusscanner die proactief werkt en ook bedreigingen blokkeert die zich via het netwerk aanbieden. In de meeste onafhankelijke tests presteert Microsoft Security Essentials vrij goed, al is het niet de topscorer.

Prijs: gratis (september 2011)

Microsoft Security Essentials

14. DriveImage XMLwww.runtime.org/driveimage-xml.htm
Met dit programma maak je vrij gemakkelijk een exacte kopie van een schijf. Ik bedoel daarmee niet gewoon alle bestanden overzetten van een harde schijf naar een andere drager, maar echt de volledige structuur.

Dat is handig als je bijvoorbeeld de harde schijf in je computer wilt vervangen door een groter model zonder dat je alles opnieuw moet installeren. Een groot voordeel is dat DriveImage XML de systeemschijf kan kopiëren en images kan maken. De interface is wat spartaans, maar helder.

Prijs: gratis (september 2011)

DriveImage XML

15. 7stacksalastria.com/software/7stacks/
De QuickLaunch-balk onder aan het scherm van Vista en Windows 7 is een handige plek om pictogrammen van veelgebruikte programma’s vast te pinnen. Maar hoe meer iconen, hoe minder plek er is voor actieve programma’s op de rest van de balk.

Installeer 7stacks, en je kunt in de QuickLaunch-zone mappen aanmaken waarin je meer pictogrammen kan plaatsen. Dus in plaats van vier pictogrammen voor Windows, Word, Excel en PowerPoint, heb je één pictogram voor alle Office-onderdelen.

Prijs: gratis (september 2011)

7Stacks

16. CCleanerwww.piriform.com/ccleaner
Ook al gemerkt dat een pc na verloop van tijd trager wordt? Daar zijn vele verklaringen voor, maar een plausibele is dat Windows als het ware ‘verstopt’ raakt met het afval van programma’s die je installeert en gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke bestanden die zich toch permanent op je harde schijf nestelen of het register dat steeds langer wordt. CCleaner is al jaren de referentie om die troep op te ruimen. Met een druk op de knop worden alle tijdelijke bestanden van de browser, surfgeschiedenis, cookies, logbestanden van Windows, geheugendumps na crashes, onnodige registerdelen en tijdelijke bestanden gewist.

Prijs: gratis (september 2011)

Ccleaner

17. FeedDemon 4www.feeddemon.com
Als je RSS-feeds begint te sprokkelen, zit je al gauw met een massa van die dingen opgescheept. Als die dan ook nog komen van websites die veel publiceren, wordt het moeilijk om het overzicht te behouden. Een goede RSS-lezer is dan echt een noodzaak.

Ik grijp graag naar FeedDemon omdat het een zeer eenvoudig programma is, zonder overbodige opties. Wel kun je synchroniseren met een Google Reader-account – een absolute must. Handig is dat je artikelen kunt taggen, zodat je achteraf snel verwante teksten terugvindt. FeedDemon kan ook podcasts downloaden.

Prijs: gratis (september 2011)

Feeddemon

18. CrossLoopwww.crossloop.com
O wee wie in de familie de reputatie van computerexpert geniet. Regelmatig opdraven om de computers van je oma en tante Maria op te lappen behoort voor altijd tot je familiale plicht.

Om toch alvast de verplaatsing uit te sparen kun je CrossLoop inzetten voor assistentie van op afstand. Grootmoeder geeft dan gewoon via de telefoon een code door, die jij dan intikt op jouw computer. Luttele seconden later heb je op jouw pc toegang tot haar computer.

Prijs: gratis (september 2011)

Crossloop

19. Nero Multimedia Suite 10www.nero.com
Nero zal wellicht nooit in de prijzen vallen voor de mooiste interface, maar laat dat je niet tegenhouden: de Multimedia Suite is een interessante collectie programma’s voor allerlei doeleinden. Nero Burning Rom is een oude favoriet van me, en dé manier om onder Windows goede cd’s en dvd’s te branden.

BackItUp & Burn is een gereedschapskist om data te back-uppen die je ook kan inzetten om bestanden van een beschadigde schijf of USB-stick te redden. Het derde onderdeel, Vision Extra, is misschien iets minder sterk, maar nog altijd handig om foto’s, video’s en muziek te beheren.

Prijs: 69,99 euro (september 2011)

Nero

20. KeePasswww.keepass.info
Wie slim is bedenkt voor elke website, webwinkel en sociaal netwerk een ander wachtwoord. Snugger zijn is echter één ding – al die wachtwoorden onthouden is iets anders. Voor de vergeetachtigen onder ons is er KeePass, een openbronprogramma dat als een virtuele kluis al jouw wachtwoorden bewaart.

Je stopt ze erin, en ze worden meteen vergrendeld met een encryptie om u tegen te zeggen. Heb je een wachtwoord nodig, dan tik je het hoofdwachtwoord in om toegang te krijgen tot al je paswoorden. Kortom, in plaats van ongelooflijk veel moeilijke wachtwoorden te onthouden, hoef je er maar eentje in je hoofd te prenten.

Prijs: gratis (september 2011)

Keepass

ApplegereedschaphelpmacpcsoftwarethuiskantoortoolsWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken