Welke provider en welk abonnement kies ik?
Internet, telefonie en televisie: de kans is groot dat je twee van de drie in huis hebt. Welke provider en welk abonnement is op dit moment voor jou de beste keuze? Waar moet je rekening mee houden? En wat mag dat allemaal kosten?
Het loont de moeite je even te verdiepen in de verschillende bundels, packs en shakes met hun kleine lettertjes en cijfertjes, geniepige promoties en verborgen kosten. De juiste deal kan je namelijk flink wat geld besparen. En het is toch crisis voor iedereen, nietwaar?
In deze providergids passeren flink wat abonnementen de revue die we meteen koppelen aan verschillende profielen, zodat je weet welke combinatie voor jou de beste is. Tegelijk wijzen we je op de meest voorkomende valkuilen en instinkers die je tijdens je zoektocht zal tegenkomen.
De lijst
Verwarrend? Inderdaad. Gelukkig is er een praktische oplossing voor wie zich niet wil laten vangen door de vlotte marketingprietpraat. Eerste stap: schrijf op wat je precies nodig hebt.
Eerst televisie. Volstaat analoge tv? Dan heb je genoeg aan een kabelabonnement zonder decoder. Krijg je toch digitale HD-televisie (bijna) gratis in een pakket, dan is dat mooi meegenomen. Wie dan nog niet tevreden is, kan naast het basisaanbod extra sportzenders, filmzenders, erotische kanalen enzovoort bestellen.
Telefonie dan. Bel je veel naar vaste lijnen? Wacht je tot de daluren of bel je vaak naar het het buitenland? Of vind je een vaste lijn overbodig en doe je die paar telefoontjes op een week met je gsm of via Skype? Daar hangt je keuze van af of je een vaste lijn nodig hebt of niet.
Bij internet draait alles om snelheid en volume. Wie geen hoge downloadsnelheden nodig heeft, is al gesteld met 6 of 12 Mbps. Wie sneller wil, kan opteren voor abonnementen van 12 tot 25 Mbps.
Echte gigagebruikers kunnen nog een klasse hoger gaan, al hangt daar uiteraard een hoger prijskaartje aan vast. Ook het aantal gebruikers speelt mee: zit je zoon de hele avond online te gamen terwijl de dochter webcamt met haar vriendinnen en je zelf op de laptop YouTube-filmpjes bekijkt? Dan komt een verbinding van 20 Mbps of sneller meer dan van pas om die piekmomenten op te vangen.
De addertjes van een abonnement:
- De prijzen die Telenet op zijn website vermeldt, zijn exclusief kabelabonnementskosten. Afhankelijk van de regio komt dit neer op 12 tot 14 euro per maand. Voor deze providergids rekenen we een gemiddelde van 13,50 euro per maand.
- De geadverteerde snelheid van ADSL en VDSL haal je enkel wanneer je dicht bij een straatcabine woont. Wie niet in het centrum van een dorp of stad woont, houdt in de praktijk dus een pak minder snelheid over. Vraag daarom voor je overstapt wat de geschatte snelheid op je adres zal zijn.
- Wie een Starpack samenstelt bij Mobistar, krijgt op het einde enkel de promotieprijs te zien. Na zes maanden verdubbelt de prijs dus.
- Vraag altijd of er installatie- of activatiekosten zijn en of je zelf hardware (modem, decoder) moet aankopen.