CIO’s aan het woord (2): “Bij ons draait nagenoeg alles in de cloud”
Voor het ICT Jaarboek 2013 sprak Smart Business Strategies met drie Belgische CIO"s. In dit hoofdstuk laten we hen aan het woord over het gebruik van software binnen hun bedrijf.
Frank De Winter, CIO Arista
Frank De Winter is CIO van de externe preventiedienst Arista. Arista kent een omzet van 25 miljoen euro en telt 250 werknemers, waarvan zes tot het IT-team behoren.
Software
Welke softwareprojecten plant u in de komende maanden, en zit daar ook open source bij?
De Winter: "Dat is vooral de volledige uitrol van Office 365 van Microsoft. Daarnaast plannen we de integratie van unified communications hierbij, met Lync van Microsoft. Omdat wij onze software grotendeels outsourcen, kunnen wij veel moeilijker werken met open source-toepassingen."
Overweegt of gebruikt u SaaS (Software as a Service) of software in de cloud?
De Winter: "Bij ons draait nagenoeg alles in de cloud, al besef ik dat wij hiermee nog een uitzondering zijn. De omstandigheden helpen. Wij maakten tot voor kort deel uit van het sociaal secretariaat HDP/Arista, maar sinds het najaar bestaan wij als onafhankelijk bedrijf. We moesten, of konden, qua IT dus van nul beginnen. En dat helpt natuurlijk om bijna meteen helemaal in de cloud te stappen."
Heeft of plant u een strategie rond big data?
De Winter: "We zijn hier inderdaad mee bezig onder de vorm van een grootschalig archiveringsproject. Daar leggen we nu de basis voor. Zo bekijken we welk formaat van tel is, welke metadata van tel zijn en hoe we alles ter beschikking stellen. Later willen we dan een softwarepartner selecteren die ons hierbij kan helpen. Eind dit jaar moet onze big data-strategie klaar zijn."
Rudi Peeters, CIO KBC Bank & Verzekeringen
Rudi Peeters is CIO van KBC Bank en Verzekeringen. KBC kent een omzet van 256,88 miljard euro en telt 37.083 werknemers, waarvan circa 3.000 tot het IT-team behoren.
Welke softwareprojecten plant u in de komende maanden, en zit daar ook open source bij?
Peeters: "Per land hebben we wel softwareprojecten op stapel staan, in totaal ruim honderd. Om er enkele te noemen: een gloednieuwe core retail bank in Ierland, de verdere uitrol van het nieuwe distributieconcept en de uitwerking van de digitale strategie voor het internetkanaal in België en de upgrade van een core banking platform in Tsjechië en Hongarije. Open source wordt gebruikt, maar omwille van regelgeving niet in de cloud. Onze SCRUM-tool voor agile-ontwikkeling is dan weer wel openbron."
Overweegt of gebruikt u SaaS (Software as a Service) of software in de cloud?
Peeters: "We overwegen wel software in de cloud maar dit moet eerst helemaal afgestemd zijn met de Nationale Bank voor we hier concreet aan beginnen. Als die akkoord gaan, zullen we wellicht onze messaging en collaboration software in de cloud uitproberen. Dat project zit nog in de onderzoeksfase. Daarmee mikken we op een kostenbesparing en een sterke productiviteitsstijging. Ook de service desk software en bijvoorbeeld het distribueren van video content zou vanuit de cloud kunnen. Dit laatste doen we overigens steeds vaker: op een jaar tijd is de vraag met ruim 500% gestegen."
Hebt of plant u een strategie rond big data?
Peeters: "Eigenlijk is het meer smart filtering dan big data. Vanuit de ICT-afdeling zien we veel mogelijkheden, maar we moeten onze business-klanten nog wat aanporren en opleiden: zij denken nog steeds dat big data niet meer is dan een extra groot datawarehouse. Daarom lanceren we enkele concrete voorstellen en pilots om de mogelijkheden wat duidelijker te maken. Suggesties voor nieuwe producten zoals Amazon doet, hoort nu al tot de mogelijkheden. Met de opt-in van de klant welteverstaan."
Dirk Lambrechts, algemeen directeur Europa Ziekenhuizen
Dirk Lambrechts is algemeen directeur van Europa Ziekenhuizen. Europa Ziekenhuizen kent een omzet van 265 miljoen euro en telt 1.250 werknemers (+ 650 via outsourcing), waarvan 16 tot het IT-team behoren.
Welke softwareprojecten plant u in de komende maanden, en zit daar ook open source bij?
Lambrechts: "Bij ons is Windows 8 het belangrijkste softwareproject. Die versie komt voor ons als geroepen. Dat nieuwe besturingssysteem zorgt er namelijk voor dat medewerkers met elk toestel, vaak mobiel, kunnen werken, ook als ze maar een beperkt aantal data ingeven. Dan denk ik aan verpleegsters die met een tablet of smartphone hooguit enkele parameters moeten ingeven. De iPad gaf ons wat dat betreft geen stabiel alternatief, mede omdat organisaties als de onze grotendeels op Windows zijn gebaseerd."
Overweegt of gebruikt u SaaS (Software as a Service) of software in de cloud?
Lambrechts: "Nog niet echt. We moeten rekening houden met confidentialiteit en het medisch geheim, en dan is het vaak geen optie om data elders te bewaren in de cloud. Anderzijds bekijken we wel hoe we op lange termijn bepaalde onderdelen van onze infrastructuur elders kunnen plaatsen, als tweede datacenter. Maar dat is dan in functie van een project rond het zogenaamde disaster recovery."
Heeft of plant u een strategie rond big data?
Lambrechts: "Een echte strategie rond big data hebben we nog niet. Maar als je weet dat we medische dossier verplicht dertig jaar moeten bewaren, dan besef je dat we hier mee bezig moeten zijn. Daarnaast zijn we ook bezig om een nieuw datawarehouse te bouwen."
"CIO"s aan het woord" is onderdeel van het ICT Jaarboek 2013 – 2014 van Smart Business Strategies. U kunt een pdf-versie van het Jaarboek gratis downloaden via deze link. De papieren versie is voor 7,5 euro te koop in onze shop.