Nieuws

Check of jouw Adobe-account is gehackt

Bij de grote Adobe-hack begin oktober zijn 150 miljoen accounts buit gemaakt. Dankzij een Nederlandse student is er een eenvoudige manier om te ontdekken of jouw gegevens er ook bij zitten.

Vraag jij je af of jouw e-mailadres, wachtwoord of kredietkaartgegevens zijn gelekt bij de grote hack van Adobes database op 3 oktober? Als je mailadres ooit op een of andere manier in de buurt van een Adobe-product is geweest, dan is het antwoord: heel waarschijnlijk.

Bij de hack zijn volgens beveiliger Sophos zo’n 150 miljoen accounts betrokken. Niet slechts 2,9 miljoen zoals de softwaremaker eerst zelf verkondigde, en ook niet 38 miljoen zoals Krebs on Security beweerde.

Onder meer Facebook is intussen zelf gaan uitvogelen welke van zijn gebruikers in de gestolen database staan. Maar je kunt dat nu ook voor jezelf uitzoeken. De Nederlandse student Lucb1e heeft een handige speurtool gemaakt waarmee je kunt ontdekken of je persoonlijke informatie zich bevindt in het gestolen bestand dat momenteel in de online wereld rondgaat.

[related_article id=”161920″]

De hack-speurtool van Lucb1e vind je hier. Om deze te gebruiken, vul je online een geheel of gedeeltelijk mailadres in. Vervolgens kun je de pagina opnieuw controleren of het resultaat laten mailen. Lucb1e raadt je aan om dat laatste te doen. Let wel, je krijgt niet meteen antwoord, dit kan even duren. Het bestand dat wordt doorzocht weegt zo’n 10 GB en de schrijver heeft maar een beperkte server.

Pas je wachtwoord aan
De tool laat je weten welke informatie zich in het bestand bevindt over je e-mailadres, en geeft aan wat er bekend is over je wachtwoord – bijvoorbeeld hoe lang het is. Is het resultaat ‘positief’ en sta je in het gestolen bestand, dan raden we je aan onmiddellijk het wachtwoord voor je Adobe-account aan te passen. Maar het spreekt voor zich dat je dat sowieso doet.

Het gestolen bestand bevat zowel actieve als passieve accounts voor producten van Adobe als Acrobat, Photoshop, Creative Cloud en ColdFusion. Er staan onder meer Adobe-ID’s in, mailadressen, (versleutelde) wachtwoorden en kredietkaartnummers. De wachtwoorden zijn volgens insiders nog niet gekraakt. Maar zij geloven dat dit een kwestie van tijd is, omdat alle wachtwoorden waarschijnlijk met één sleutel geopend kunnen worden.

Te vertrouwen?
Is het veilig om de tool te gebruiken? Lucb1e zegt dat hij je IP-adres, de vragenlijst en de zoekresultaten tijdelijk opslaat, maar dat al deze informatie na 48 uur wordt gewist. Het IP-adres wordt om veiligheidsredenen opgeslagen, zodat niemand tienduizend aanvragen tegelijk kan indienen. Volgens Lucb1e heeft alleen hij toegang tot je zoekgegevens, plus eventueel de Nederlandse regering, als zij binnen 48 uur daarvoor een verzoek indient. Lucb1e verwacht dat dit laatste niet zal gebeuren.

Vertrouw je het niet, zoek dan zelf het bestand op internet voor een eigen download. Het is niet zo moeilijk te vinden.

Ga meteen naar de onlinetool van Luc1be. Wees snel, want deze blijft mogelijk maar enkele dagen online.

adobebeveiligingBeveiliginghackhackershelpnieuwswachtwoordwachtwoorden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken