Nieuws

Overal muziek met je eigen muziekserver

Met Subsonic centraliseer je je muziekbibliotheek op één server, en maak je hem overal en op al je apparaten beschikbaar.

Wanneer je van muziek houdt, heb je ongetwijfeld ergens een hele hoop muziekbestanden staan. Meestal zitten ze allemaal verspreid: op je smartphone, tablet, computer, MP3-speler of NAS. Subsonic zorgt ervoor dat je al die muziek kunt centraliseren, zodat al je muziek op één plaats zit.

Dat is handig om je afspeellijsten en muziekbestanden up te daten, maar ook om niet al je apparaten vol te gooien met je hele muziekbibliotheek. Je kunt ten slotte toch niet naar alles tegelijk luisteren! Beter wat opslagruimte besparen en al je muziek streamen, of een beperkte selectie op je toestel downloaden. Wat voor toestellen? Subsonic ondersteunt smartphones (Android, Windows Phone, iOS én Blackberry), Sonos, Roku, WebOS, Windows, Mac, Linux en Google Chrome. Een behoorlijk straffe lijst als je het ons vraagt. Aan de slag!

[related_article id=”160734″]

Software finetunen

Je start door de Subsonic-serversoftware op een computer te installeren. Het is belangrijk dat je deze software op een computer installeert die zoveel mogelijk aan staat en met het internet verbonden is. Staat de computer af met de serversoftware? Dan heb je nergens nog toegang tot je muziekbibliotheek.

De software weegt gelukkig licht en is compatibel met Mac, Windows en Linux. We raden je aan om een oude computer in te schakelen en met Subsonic te starten. Heb je thuis al een server opgesteld met de populaire FreeNAS-software? Subsonic biedt ook een standalone installatie aan met een geïntegreerde Jetty-server. Voor de gedetailleerde stappen kan je op deze pagina een kijkje nemen.

Eens je de software hebt geïnstalleerd, surf je naar http://localhost:4040/. Er wordt onmiddellijk een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd. Die heb je nog niet, dus vul in beide velden ‘admin’ in om aan de slag te gaan. Subsonic stelt je onmiddellijk drie stappen voor die je best volgt, respectievelijk ‘Kies een eigen gebruikersnaam en wachtwoord’, ‘Kies je mediabestanden’ en ‘Stel je netwerkconnectie in’.

De eerste twee stappen spreken voor zich, het is de belangrijke stap drie die ervoor zorgt dat je Subsonic server vanaf overal beschikbaar is. Klik op de link en vink de eerste optie aan. Die zorgt ervoor dat je router automatisch inkomende verbindingen toelaat via uPnP of NAT-PMP port forwarding. In drie testsituaties werkte de automatische configuratie. Lukt het bij jou toch niet? Surf dan naar portforward.com en volg de instructies op het scherm.

Kies daarna een server-internetadres dat je gemakkelijk kunt onthouden, zoals wij bijvoorbeeld doen met pcmagazine.subsonic.org, en je bent vertrokken.

Spartaans uiterlijk

Subsonic kun je op vijf minuten configureren en afblijven, of je begint dieper in het spartaanse uiterlijk te graven. Onder het tabblad ‘Settings’ klik je op ‘Players’. Daar kun je kiezen waar je muziek mag worden afgespeeld op je computer. Dat kan in een webbrowser dankzij Flash, of je kunt ook mediaspelers zoals Windows Media Player of Winamp inschakelen om al je muziek af te spelen. Beide spelers ondersteunen ook afspeellijsten, mocht je die in Subsonic hebben gemaakt. Je kunt die afspeellijsten bovendien ook importeren, mocht je geen zin hebben om alles te kopiëren uit je bestaande muzieksoftware.

Podcasts blijven populair, en daar speelt Subsonic ook op in. Klik op ‘Podcast’ onder ‘Settings’ en stel hier de frequentie van de downloads, hoeveel je er bij wil houden en waar die podcasts mogen worden opgeslagen. Verder kun je onder ‘Transcoding’ nog wat extra details invullen, mocht Subsonic bepaalde muziekbestanden niet fatsoenlijk naar een leesbaar bestand converteren voor je MP3-speler, smartphone of tablet. 

Apps

De webinterface is behoorlijk spartaans, maar gelukkig zijn de verschillende apps dat niet. Subsonic vind je voor nagenoeg elk type toestel. Een volledige lijst vind je op deze pagina; een lijst die elke dag nog groeit. Opgepast! Bepaalde apps zijn wel betalend.

Het is niet de ontwikkelaar van Subsonic die de apps schrijft, maar diverse andere ontwikkelaars die even enthousiast over Subsonic zijn. De mooie Windows 8-versie Supersonic is absoluut een aanrader, net als de kleine app MiniSub voor de Chromebrowser. Synchroniseer Chrome met je Gmail-account, en de MiniSub-app verschijnt automatisch in elke Chromebrowser waar je ingelogd bent. Handig om Subsonic overal mee te nemen. MiniSub voegt er zelfs nog Last.fm-functionaliteit aan toe om het nog aantrekkelijker te maken.

Op je computer is één, maar je wil natuurlijk je muziek overal mee naartoe nemen. Gelukkig heeft Subsonic een heel actieve community, waardoor zowel Android, iOS, Windows Phone als Blackberry een aparte Subsonic-client hebben. Zo kun je vanaf overal muziek naar je smartphone streamen, zonder dat je smartphone tjokvol muziek hoeft te staan. Heb je niet overal internet beschikbaar of zit je in het buitenland? Je kunt ook bepaalde liedjes of artiesten offline downloaden op je smartphone.

Zelfs muziekliefhebbers van Sonos hebben geluk dankzij de app My Music To Me. Deze app is een vertalingsdienst (of proxy) die tussen je Sonos-muzieksysteem en je Subsonic-server zit. Hierdoor kun je je volledige collectie streamen over je complete Sonos-muzieksysteem. Een gelijkaardige werking zit er ook in SubsonicTV voor alle Roku-mediaspelers om je versterker en geluidsinstallatie van muziek te voorzien.

Subsonic Premium

Helaas… mooie liedjes duren niet lang. Subsonic is de laatste jaren ontzettend gegroeid, en dat heeft nu zijn keerzijde. Sinds kort zitten een aantal diensten zoals smartphonetoegang, een eigen URL en video streaming niet meer in de gratis versie van Subsonic. Voor 1 dollar per maand krijg je toegang tot Subsonic Premium.

helpmuziekontspanningpcmagazineserversubsonictip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop