Welke iPhone is alleen voor multimiljonairs?
De huidige smartphones vervangen een heleboel apparaten die je begin jaren negentig los gekocht zou hebben. Denk aan een wekker, een rekenmachine, een antwoordapparaat, een camera, een muziekinstallatie of – in die tijd nog nauwelijks gemeengoed – een computer.
Bret Swanson van de website TechPolicyDaily.com kwam op het idee om eens uit te rekenen wat al die technologie – die nu verenigd is in één modern handzaam toestel – zo’n twintig jaar geleden afzonderlijk kostte.
[related_article id=”161563″]
Zouden we destijds een iPhone hebben gemaakt volgens de huidige, gemiddelde technische standaard en mogelijkheden, dan zou je hier 3,6 miljoen dollar voor hebben betaald, zo schat Swanson. Omgerekend naar euro’s is dat 2,63 miljoen – zoals verwacht toch iets meer dan de pakweg 700 euro die je nu kwijt bent voor een los gangbaar toestel met 32 gigabyte opslag.
Hier zie je wat Swanson berekende voor de belangrijkste computeronderdelen, in Amerikaanse dollars.
Geheugen
32 GB geheugen: zo’n 1,44 miljoen dollar. "In 1991 kostte een harddisk met één gigabyte opslag tienduizend dollar, dat is nu nog vier cent", schrijft Swanson. "Een gigabyte flashgeheugen, zoals de iPhone gebruikt, zou dan 45.000 dollar of meer hebben gekost. Dat is nu 55 cent. De iPhone 5s van gemiddeld niveau heeft 32 GB flashgeheugen. 32 maal 45.000 dollar is 1,44 miljoen dollar", aldus Bret Swanson.
Processor
Een degelijke processor in een telefoon die even krachtig zou zijn als die van vandaag zou in 1991 620.000 dollar hebben gekost, schat Swanson. "In 1991 betaalde je voor een pc met een 80486SX-processor drieduizend dollar. Deze was goed voor 16,5 miljoen instructies per seconde (MIPS). De Apple A7 is 1.242 keer sneller dan die beste desktopprocessor. In 1991 bedroeg de prijs per MIPS dertig dollar. Dus 20.500 MIPS zou in 1991 in totaal 620.000 dollar hebben gekost."
Verbinding
Voor de netwerkverbinding en bandbreedte kwam Swanson uit op minimaal 1,5 miljoen dollar. In 1991 betaalde je voor een mobiele verbinding voor basiscommunicatie ongeveer honderd dollar per kilobit per seconde. De huidige communicatiecapaciteit van de iPhone is zeker tienduizend keer zo groot, beredeneert Swanson.
Het is misschien hier en daar een manke vergelijking, maar dit geeft toch wel een verrassend inzicht in hoe de beschikbaarheid en kosten van technologie in slechts twee decennia totaal kunnen veranderen.
De onderzoeker zelf concludeert dat je anno 2014 geen beleid kunt baseren op technologie die snel gedateerd raakt of zich razendsnel verspreidt. “Blindheid voor innovatie is een groot obstakel voor gezond economisch en politiek denken”, zegt hij.
Waarom Swanson steeds 1991 als referentie gebruikt? Zijn onderzoek is een aanvulling op dat van een andere schrijver, die een advertentie voor elektronische gadgets uit dat jaar tegenkwam en zo als eerste ging omrekenen.
(Beeld: Eldad Carin)