Facebook zegt sorry tegen homogemeenschap
Facebook werkt aan een manier om de identiteit van personen te verifiëren die liever bekendstaan onder een pseudoniem dan met hun echte naam. Dit doet het sociale netwerk na toenemende druk van homorechtenactivisten.
In een bericht op Facebook verontschuldigt chief product officer Chris Cox zich aan “de community van dragqueens, dragkings en transgenders en overige leden van de LGBT-gemeenschap”. Dit nadat het bedrijf hen per ongeluk had aangevallen op het gebruik van valse namen.
[related_article id=”158578″]
“Ons beleid heeft nooit geëist dat mensen hun eigen naam gebruiken op Facebook”, zegt Cox. “De gedachte achter ons beleid is dat iedereen zijn authentieke naam gebruikt die hij of zij ook in het dagelijks leven hanteert.” Facebook werkt aan betere methodes om dit te ondervangen. Daarnaast werkt het aan verbetering van zijn klantenservice, zodat in de toekomst dergelijke accounts niet meer plotsklaps verwijderd worden.
Mijlpaal
Deze stap is een enorme mijlpaal in Facebooks "echte-naambeleid". Tot nu toe moest namelijk iedereen die het sociale netwerk gebruikt zichzelf kunnen identificeren met dezelfde naam op zijn officiële documenten van de overheid. Voor de meeste mensen is dat geen probleem en ook voor getrouwde stellen is een extra optie toegevoegd.
Dit is niet de eerste keer dat Facebook zijn identiteitsbeleid wijzigt. Eerder dit jaar breidde het sociale netwerk de opties uit om je geslacht aan te geven. Daarbij word je niet langer beperkt tot man of vrouw. Deze stap verandert echter een kernfunctie van Facebook, de focus op je ware identiteit online.
Sister Roma
Het beleid dat je je echte naam moest gebruiken heeft altijd kritiek opgeleverd, voornamelijk uit de homogemeenschap. Het argument is vaak dat transgenders en mensen die kiezen voor een pseudoniem vanuit politieke of religieuze overwegingen onevenredig hard worden getroffen door de regels van het bedrijf.
De discussie laaide onlangs flink op nadat Facebook begon met het schorsen van accounts die niet voldeden aan de regels. Onder hen bevond zich Michael Williams, een homorechtenactivist uit San Francisco. Hij hult zich regelmatig in drag en gaat dan door het leven als Sister Roma. Williams is onderdeel van de groep Sisters of Perpetual Indulgence.
Veilig voelen
In een open brief leggen Williams en zijn groep uit dat het namenbeleid van Facebook kan leiden tot intimidatie. Vooral voor mensen als transgenders – die officieel hun naam niet kunnen en mogen wijzigen, slachtoffers van huiselijk geweld en vluchtelingen uit andere landen. Zij moeten in staat zijn onder een pseudoniem te communiceren met familie en vrienden. “Al deze mensen moeten zich veilig voelen bij het gebruik van hun favoriete identiteit, zowel online als offline”, schrijft de groep.
Ook hebben diverse politici de laatste tijd druk uitgeoefend op Facebook om zijn naambeleid te veranderen. “Wij zijn geschrokken van deze controversie”, zegt Cox. Rivaliserende sociale netwerken, zoals Ello, zagen een toename van mensen die het niet eens zijn met de regels van Facebook.