Nieuws

Grootste websites vragen niet om sterke wachtwoorden

Grote websites doen nog steeds weinig tot niets om hun gebruikers een sterk wachtwoord te laten kiezen. Dat blijkt uit een vierjaarlijks onderzoek.

In deze dagen van beveiligingslekken en –gaten links en rechts zou je kunnen verwachten dat iedereen er alles aan doet om zo veilig mogelijk op het net te surfen. Het tegendeel is helaas waar en daar spelen de grootste websites op het net een belangrijke rol in, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Plymouth.

Professor Steven Furnell trok er voor de derde keer sinds 2007 op uit om na te gaan hoe de tien meest bezochte websites van het moment hun bezoekers aanmoedigen om een degelijk wachtwoord te kiezen. Concreet keek de professor naar Google, Facebook, Yahoo!, Wikipedia, Twitter, Amazon, Microsoft, Live, LinkedIn, Wordpress.com en Pinterest.

Kansen
De onderzoeker ontdekte dat er bij de tien sites zich in totaal dertig kansen voordeden om gebruikers te sensibiliseren en een goed wachtwoord op te leggen. Slechts een derde van die kansen werd gegrepen. Alleen Google, zo blijkt uit de studie, geeft wachtwoordadvies in elk stadium van het registratieproces en het resetten van het wachtwoord.

[related_article id=”158901″]

De andere websites laten hun gebruikers volledig vrij om zelf te kiezen, wat meestal tot zwakke wachtwoorden leidt die gebruikers bovendien op meerdere websites gebruiken. Een gebrek aan sensibilisering van grote websites, waarin gebruikers niet enkel worden aangemoedigd om een veilig wachtwoord te kiezen maar ze ook te horen krijgen waarom dat belangrijk is, zou aan de basis liggen.

Wachtwoord als wachtwoord
Ondanks de vele inbraakschandalen blijven websites te laks omspringen met hun wachtwoordbeleid. Zo is het al te vaak nog een optie om ‘password’ als wachtwoord te kiezen. Sommige websites tonen al wel aan hoe sterk een gegeven wachtwoord is, maar ze houden de registratie niet tegen wanneer iemand toch voor een zwak exemplaar kiest (zoals Facebook, waar enorm veel persoonlijke en gevoelige data staan). Slechts enkele websites eisen ook echt een sterk wachtwoord. Als ze dat allemaal zouden doen dan zou het internet volgens Furnell stuk veiliger worden.

De professor voerde hetzelfde onderzoek ook al eens in 2007 en 2011. “In zeven jaar tijd is de situatie nauwelijks verbeterd”, aldus de man. “Meer uitleg en het strenger opleggen van regels zou de beveiliging nochtans sterk verbeteren.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business