De toekomst van dicteren volgens Philips
Dicteren heeft toekomst, zowel aan de soft- als aan de hardwarekant. Dat geloofd Philips bij monde van Speech Processing Solutions. Dat bedrijf splitste enkele jaren geleden af van Philips zelf, maar verdeelt zijn dicteertechnologie nog steeds via het voormalige moederbedrijf.
Speech Processing Solutions vindt dat dicteren aan een update toe is. Vooral medische en juridische professionals maken gretig gebruik van dictafoon en bijhorende software om zo snel en efficiënt te werken, maar met de juiste software kan dat nog sneller en nog efficiënter.
Dicteren in de cloud
De productiviteitsboost moet van SpeechLive komen. SpeechLive is een professionele cloudoplossing speciaal ontwikkeld om de dicteerworkflow zo vlot mogelijk te maken. Het opzet is weinig vernieuwend: opnames worden naar de cloud versluisd, waar ze voor iedereen toegankelijk zijn. Heb je een dictafoon, dan stop je die in je pc om te uploaden. Gebruik je de smartphone-app van Philips, dan is die stap zelfs overbodig.
SpeechLive onderscheid zich van een klassieke cloudoplossing door volledig gericht te zijn op de dicteerworkflow. Concreet wil dat zeggen dat gebruikers de nodige tools terugvinden om hun opnames onmiddellijk bij de juiste persoon te laten terecht komen. De cloud is uitermate veilig dankzij encryptieprotocollen die onder andere banken ook gebruiken, maakt Philips zich sterk. Zodra iets geüpload is, kan een administratieve kracht er mee aan de slag. Afspelen gaat rechtstreeks vanuit SpeechLive. Het afspeelsysteem ondersteunt bovendien externe hardware, zoals een pedaal om opnames snel te pauzeren, terug- of vooruit te spoelen, een standaard-hulpmiddel in de transcriptiewereld.
Helaas draait SpeechLive op Java, vroeger een populair stuk software, vandaag vooral een beveiligingsrisico. Op Chrome is het sinds versie 42 zelfs onmogelijk om Java en bijgevolg ook SpeechLive te draaien. In andere browsers werkt de cloud wel, al is de kans groot dat Java-ondersteuning uit veiligheidsoverwegingen standaard uitgeschakeld is.
Transcriptie
Niet iedereen heeft een administratieleger klaar staan en Speech Processing Solutions wil ook gebruikers zonder permanente hulp aanspreken. SpeechLive krijgt daarvoor help van SpeechScribe, een transcriptiedienst. Daarmee worden je opnames automatisch omgezet in uitgetypte tekst. Automatisch is misschien een groot woord, aangezien het wel degelijk mensen zijn die de transcriptie op zich nemen. Binnen de 24 uur zou een afgewerkt document op de SpeechLive-cloud moeten verschijnen. Gratis is die transcriptie uiteraard niet: prijzen variëren van 1,25 euro tot 6,81 euro per minuut spraak, al naargelang de taal en de totale lengte van je opname.
Philips hoopt met het systeem vooral tegemoet te komen aan klanten die van tijd tot tijd iets willen laten uittypen, maar daar geen personeel voor in dienst hebben. De SpeechLive-cloud zelf is beschikbaar vanaf 7,99 euro per gebruiker per maand voor de lichtste versie. Wie wil kan de dienst met een gratis trial uitproberen, inclusief transcriptie. Belangrijke adder onder het gras: voorlopig worden alleen Engels, Frans en Duits ondersteund. Nederlands verschijnt niet voor 2016. Bovendien zal transcriptie van ozne taal naar alle waarschijnlijkheid softwarematig gebeuren. Speech Processing Systems kon nog niets bevestigen, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een integratie van Nuances spraakherkenningssoftware.
Dicteertelefoon
Langs de hardwarekant introduceert Philips een nieuwe dictafoon: de SpeechPad. Dat ding ziet er uit zoals een smartphone maar bellen kan je er niet mee. Dat de Speechpad een dicteertoestel is maken vooral de ergonomische knoppen aan de zijkant duidelijk. Het toestel slikt geen simkaart maar heeft wel wifi aan boord. Rechtstreeks uploaden naar SpeechLive is dus mogelijk. Verder draait de dictafoon verschillende apps, zoals bijvoorbeeld een toepassing waarmee dokters onmiddellijk patiëntenlijsten kunnen raadplegen. Philips en Speech Processing Solutions zien het nieuwe toestel vooral in dergelijke beveiligde professionele omgevingen gebruikt worden.