Microsoft: “Ontevreden Windows 10-gebruikers kunnen weer downgraden”
Windows 10 nadert zijn eerste verjaardag. Een belangrijke mijlpaal voor Microsoft, want dat betekent dat ook het gratis upgradeprogramma voor bestaande gebruikers ten einde loopt.
Om nog zoveel mogelijk Windows 7 en 8(.1)-gebruikers te overtuigen, verhoogde Microsoft vorige week de druk om de gratis upgrade uit te voeren. Wat we als resultaat voorspelden, is ook uitgekomen. Gebruikers, of toch hun pc tenminste, voerden massaal de upgrade uit. Missie geslaagd.
Het wereldwijde marktaandeel van Windows 10 ging na afloop van de maand mei met 2,09 procent de hoogte in, dat weten we uit onderstaande gegevens van Net Applications. Die stijging is effectief de grootste die het bedrijf uit Redmond ooit met de upgrade wist binnen te halen over de periode van een maand.
We namen contact op met Microsoft en spraken met Jean-Benoit Van Bunnen, eindverantwoordelijke van Windows voor België en Luxemburg. We vroegen een reactie op de positieve cijfers omtrent het marktaandeel van Windows 10.
Van Bunnen: “Windows 10 heeft inderdaad heel veel positieve feedback ontvangen. Er zijn ondertussen meer dan 300 miljoen mensen die Windows 10 gebruiken. Dat is een heel goed resultaat. We merken ook dat de hoeveelheid upgrades in een erg constante lijn blijft verder gaan. Windows 7- en Windows 8-gebruikers die de upgrade uitvoerden, zijn heel tevreden. Ook met de nieuwe features. Windows 10 zien wij nu als een service. Dit is een laatste en definitieve versie van het besturingssysteem.”
[related_article id=”181327″]ZDNet.be: De laatste adoptiecijfers van Windows 10 in België en Nederland, alsook de wereldwijde cijfers, lijken heel positief te zijn, niet?Van Bunnen: “We bekijken wekelijks de cijfers voor België en Luxemburg, en daaruit blijkt dat er toch een heel positieve, en stabiele curve te zien is. De cijfers (die ook op ZDNet verschenen zijn, nvdr.) tonen dat Windows 10 nu bijna even populair is als Windows 7. We zijn ook tevreden als we opmerken dat die stijging niet alleen komt uit upgrades, maar ook uit de aankoop van nieuwe apparaten.”
ZDNet.be: Cijfers tonen aan dat er nog nooit zoveel nieuwe Windows 10-gebruikers zijn bijgekomen als de afgelopen maand het geval was. Wat is daar volgens u de verklaring voor?
Van Bunnen: “We merken inderdaad een kleine acceleratie op. Dat is vooral zo omdat we toch wel breder hebben gecommuniceerd in verband met de upgrade. Gebruikers kunnen nog tot 29 juli gratis upgraden.”
ZDNet.be: Zou ook niet de manier waarop Microsoft de afgelopen maand de upgrade aan gebruikers heeft gepresenteerd kunnen meespelen?
Van Bunnen: “Ja dat klopt, maar daarnaast hebben we deze maand ook wel verschillende aankondigingen gedaan rond Windows 10. Dat zal zeker ook een rol spelen.”
ZDNet.be: De upgrade wordt sinds deze maand als aanbevolen update automatisch ingepland. Ook annuleren via het kruisje gaat niet meer. Is het niet mogelijk dat veel gebruikers de upgrade zo per ongeluk hebben doorgevoerd?
Van Bunnen: “We hebben inderdaad feedback ontvangen waarin gebruikers melden dat ze de upgrade hebben doorgevoerd, hoewel ze de melding toch probeerden te vermijden via het rode kruisje. Toch hebben wij een heel duidelijke notificatie. Het gaat om een aanbevolen update die op een bepaald moment staat geprogrammeerd. Die communicatie is vrij duidelijk. Je kan de timing veranderen of je kan hem annuleren.”
ZDNet.be: Maar waarom is het gewoon niet mogelijk om net zoals bij een vorige versie van die melding de upgrade te vermijden via het kruisje?
Van Bunnen: “Ja dat punt begrijp ik. Ik heb daaromtrent ook al rechtstreekse feedback ontvangen. Omwille van die verwarring hebben we een aanpassing gedaan waarbij gebruikers een extra pop-up te zien krijgen om zo de upgrade alsnog te vermijden.”
ZDNet.be: Op sociale media verschijnt er momenteel ook veel feedback. Mensen posten tweets waarin ze hun ongenoegen uiten over de upgrade. Komt die boodschap aan bij Microsoft?
Van Bunnen: “Die dingen zie ik ook op Twitter. Lokaal kunnen wij niets anders doen dan die feedback opvangen en doorspelen naar Microsoft internationaal. We hebben nog geen reactie in verband met een eventuele aanpassing daarover terug ontvangen.”
ZDNet.be: Net als bij elke upgrade naar een nieuw besturingssysteem doen er zich vaak compatibiliteitsproblemen voor. Is het wel logisch dat jullie de upgrade op een dergelijke manier opdringen?
[related_article id=”180447″]Van Bunnen: “De upgrade kan inderdaad compatibiliteitsproblemen opleveren, en daar bieden wij tools voor aan om dat op te vangen. Vandaar dat gebruikers ook de mogelijkheid krijgen om de datum van de upgrade te wijzigen. Als de upgrade voltooid is, en gebruikers ondervinden nog steeds problemen, dan kunnen zij terugkeren naar Windows 7 of 8.”ZDNet.be: Zo’n downgrade uitvoeren na een voltooiing van de upgrade kost bijna een ganse dag werk. Dat zijn toch serieuze gevolgen voor veel mensen?
Van Bunnen: “Wij hebben het initiatief genomen om ontwikkelaars ervan te overtuigen om zo snel mogelijk hun software compatibel te maken met Windows 10. Natuurlijk is het zo dat dat tijd vergt. Er wordt aan gewerkt. Als apparatuur vandaag niet werkt met Windows 10 dan is dat dus omdat een fabrikant zijn drivers nog niet heeft geüpdatet. Voor oudere apparatuur kunnen er zich problemen voordoen. Wij bieden dan ook zelf IT-ondersteuning aan.”
ZDNet.be: Mensen die per ongeluk Windows 10 hebben binnengehaald en daar niet mee tevreden zijn, moeten dus maar gewoon downgraden achteraf?
Van Bunnen: “Ja, of ze kunnen Windows 10 verder blijven gebruiken.”