Nieuws

NASA test motoren nieuwe Marsraket (video)

In een vurige test keek NASA gisteravond naar de prestaties van de grote raketboosters die de SLS-raket binnenkort naar de ruimte moeten brengen.

NASA rondde gisteravond het testen van de SLS-boosters af. SLS is kort voor Space Launch System: NASA’s krachtigste lanceervoertuig ooit. Het SLS moet samen met de Orion-capsule de reis van NASA naar Mars ondersteunen, als onderdeel van het Constelation-programma. Sinds de Saturn V de laatste mensen naar de maan bracht, bestaat er nergens nog een raket die krachtig genoeg is om een gelijkaardige missie te ondernemen, laat staan mensen naar Mars te sturen.

Het SLS is een grote raket die bij de lancering ondersteunt wordt door twee solid rocket boosters (SRB). Je kent de dingen als de witte raketten bevestigd aan de zijkant van de Space Shuttle. De SRB’s, die rechtstreeks afgeleid zijn van de exemplaren uit het gepensioneerde Shuttle-programma, vervullen hier dezelfde functie: de raket een extra zetje geven.

Miniraket

Iedere SRB is in feite een kleine raket op zich. De boosters maken gebruik van vaste raketbrandstof, in contrast met de vloeibare brandstof die de meeste conventionele raketten gebruiken. Het verschil: eens een reactie met vaste brandstof in gang is gezet, kan ze niet meer gestopt worden. Een SRB staat dus aan of uit, met daartussen geen marge.

NASA rondde de laatste test van de SRB’s gisteren meet succes af. De ruimtevaartorganisatie testte de booster met de brandstof op de laagst toegestane temperatuur. De raketbrandstof kan bij de lancering tussen de 4,5 en de 32 graden Celsius verdragen voor de reactie in gang wordt gezet. NASA testte eerder al de prestaties van de SRB aan de bovengrens van die temperatuur.

In onderstaande video zie je de booster het beste van zichzelf geven op het testdomein van Orbital ATK in Utah. High definition-video uit verschillende hoeken toont het geweld dat achter de booster schuil gaat. Tijden de lancering van het SLS, voorlopig voor het eerst gepland in 2018, zullen twee boosters 124 seconden lang ontbranden vooraleer ze worden afgeworpen. Iedere booster is goed voor een fenomenale 1632 ton aan stuwkracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business