Minuscule vloeibare batterij levert energie aan chips én koelt ze af
Wetenschappers van IBM en de Technische Hogeschool van Zürich zijn er samen in geslaagd een kleine batterij te produceren die energie levert terwijl ze tegelijk voor koeling zorgt. Er gaat daarbij een kleine hoeveelheid energie verloren aan een klein pompje dat voor het koelelement zorgt, maar er zou nog meer dan genoeg energie overblijven om met succes een chip aan te sturen. Daarnaast is de koelende kracht groot genoeg om het energieverlies aanvaardbaar te houden.
De onderzoekers menen dat deze technologie kan zorgen voor kleinere en efficiëntere chips, zonder dat ze een energiebron van buitenaf nodig hebben. Ook zonnepanelen die de energie zelf bewaren behoren tot de mogelijkheden.
Niet nieuw
De technologie op zich is niet nieuw. Vorig jaar nog wisten wetenschappers van Harvard dergelijke ‘redox flow’-batterijen op grote schaal te ontwikkelen. Die zouden in theorie ruim tien jaar meegaan, zonder veel af te breken, waardoor ze ideaal zijn voor het opslaan van wind- en zonne-energie. De onderzoekers van IBM en de hogeschool zijn er nu echter in geslaagd dit proces te verkleinen, wat het opnieuw een doorbraak maakt.
De batterij werd hiervoor uitgerust met kleine kanaaltjes die vloeibare elektrolyten kunnen vervoeren, aangevuurd door een pompje. Dat extra membraan werd gemaakt met behulp van een 3D-printer. Met het huidige systeem kan 1,4 watt vervoerd worden, waarvan 0,4 watt verloren gaat aan het pompen van de vloeistof.
Voolropig is dan een aanvaardbaar verlies dankzij de sterke koelende kracht die de batterij met zich meebrengt. Op termijn zullen ze echter en manier moeten vinden om de cellen nog kleiner te maken, terwijl de energietoevoer groter wordt.