Nieuws

Apple kondigt opvolger macOS Sierra aan: High Sierra

De nieuwe versie van macOS heet High Sierra. Met name het nieuwe bestandssysteem dat Apple toevoegt aan het besturingssysteem is erg interessant.

Apple kondigde tijdens zijn conferentie de nieuwste versie van macOS aan, High Sierra genaamd. In dit besturingssysteem zit een erg efficiënte Safari, verbeterde graphics en een vernieuwde Mail-app. De verandering van bestandssysteem is echter Apples belangrijkste aankondiging. Na 30 jaar HFS te hebben gebruikt, stapt Apple over op Apple File System (APFS), dat voor een serieuze prestatieboost kan zorgen.

Apple File System

HFS, het bestandssysteem dat vooralsnog door macOS wordt gebruikt, bestaat ondertussen al zo’n dertig jaar. De opslagruimte die we gebruiken, is ondertussen exponentieel toegenomen, waardoor Apple het hoog tijd vindt om van bestandssysteem te veranderen. APFS gebruikt 64-bit datastructuren, is geoptimaliseerd voor moderne opslag en gebruikt alle moderne functies, zoals chrashbescherming en ingebouwde encryptie. Waar je vroeger enkele seconden moest wachten alvorens je bestanden gekopieerd waren, zijn de documenten nu onmiddellijk verplaatst.

Safari

Behalve over zijn nieuwe bestandssysteem heeft Apple het eveneens over Safari. De iPhone-maker zou zijn browser hebben uitgetest op macOS en Windows en vergeleken hebben met andere populaire browsers. Volgens Apple scoort Safari consequent hoger op browsertests. Bovendien is Safari in High Sierra 80 procent sneller in het uitvoeren van JavaScript dan Chrome.

Apple draagt privacy eveneens hoog in het vaandel en wil daarom voorkomen dat zijn gebruikers door websites worden getrackt. In Safari zit daarom ‘intelligent tracking prevention’, die moet voorkomen dat websites je doen en laten volgen. Bovendien blokkeert de browser filmpjes die automatisch willen afspelen. Pas wanneer je duidelijk hebt gemaakt dat je de video wilt zien door erop te klikken, speelt Safari het filmpje af.

Photos

Ten slotte heeft Apple zijn Photos-App verbeterd. De software is voortaan beter in het herkennen van gezichten en bevat een geïntegreerde bewerkingsfunctie die je kan gebruiken om onder andere het contrast aan te passen. Aan de linkerzijde van de app vind je continu een sidebar terug met handige functies en rechtsbovenaan kan je terecht om bepaalde foto’s uit te filteren. Standaard staan je afbeeldingen in chronologische volgorde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business