Gebrek aan digitalisering “maakt werknemers minder productief”
Waar zit de link?
Het onderzoek werd uitgevoerd in België en 11 andere landen en genereerde een aantal belangrijke resultaten. Zo uitte meer dan een derde (36%) van de werknemers die in dienst zijn bij bedrijven die achterophinken qua technologie hun ongenoegen over hun werkgever. Bij technology leaders is dat slechts 10% van de werknemers.
Dat digitalisering en werktevredenheid hand in hand gaan, blijkt duidelijk uit de volgend cijfers. Zo denkt eén tiende van de werknemers bij digital laggards eraan om elders te gaan werken, bij bedrijven die het voortouw nemen in de digitalisering is dat 2%. Of je uit die cijfers ook effectief kan afleiden dat er een correlatie tussen de twee parameters bestaat, is nog maar de vraag.
Verouderde toestellen vormen volgens het onderzoek het grootste struikelblok voor werknemers bij bedrijven die zich nog in digitaliseringsfase bevinden. Zo klaagt een derde van die werknemers dat hun productiviteit danig wordt afgeremd door het gebruik van verouderde toestellen op kantoor.
Angst voor het onbekende
Volgens bijna eén derde van de respondenten (29%) is AI dé technologie die het meest furore zal maken op onze werkplekken. Slechts 22% van de respondenten gaf aan goed te begrijpen wat kunstmatige intelligentie nu precies inhoudt. Ook gaf 22% van de respondenten te kennen dat ze bij zelfrijdende voertuigen en biometrie ook wel potentieel zien voor de werkvloer. Ook daar was het percentage werknemers dat die technologieën echt begreep maar 22%.
Dat toont aan dat de angst voor het onbekende er nog sterk inzit. Ook van de aloude gedachte dat AI onze jobs zal inpikken, raken we blijkbaar niet meteen verlost. Met digitalisering komt echter meer kennis over die processen, en met kennis ook weer meer begrip. Gedigitaliseerde bedrijven en industry leaders zijn het best geplaatst om dat mee te geven aan hun werknemers.