Van 4G naar 5G

China is een sprinter als het op technologie aankomt. Ook op vlak van 5G wil het land niet achterstaan ondanks de handelsoorlog en Huawei.

Advertentie

Dat China niet achterop wil blijven is duidelijk. Al sinds een half jaar is het land bezig commerciële licenties uit te delen aan bedrijven waar voornamelijk Huawei de grootste speler is. Ondanks een zwakkere economie lijkt China toch fors te blijven investeren in deze supersnelle internettechnologie.

Vandaag heeft de Chinese telecomregulator bekend gemaakt dat het binnenkort start met 5G-licenties te verlenen voor commerciële doeleinden. China geeft daarmee duidelijk nog eens aan dat het op plaats 1 wil staan in de race om 5G te lanceren. De regulator vraagt daarom in haar verklaring aan lokale overheden om deze nieuwe netwerktechnologie te promoten.

Tragere economie

In Peking beseffen ze maar al te goed dat de Chinese economie vertraagt. Dat wil de overheid tegengaan door fors te investeren. Volgens Neil Shah zou 5G tegen 2030 voor 8 miljoen jobs zorgen met een economische waarde van bijna 1000 miljoen dollar. China wil de eerste zijn die 5G-materiaal kan leveren maar heeft te kampen met het slechte imago dat in het Westen wordt opgezet. Zou zou het Chinese materiaal spionagesoftware bevatten, en laat dat nu het grote probleem van Huawei momenteel zijn.

Juridische problemen

Nadat Huawei twee weken geleden officieel op de zwarte lijst kwam in de VS en Australië, zijn ook Canada en het Verenigd Koninkrijk het gebruik van netwerkonderdelen aan het herbekijken. Door de gehele 5G-procedure in het thuisland te versnellen hoopt China weer vertrouwen te creëren. Los daarvan kan Huawei wel rekenen op partners in andere delen van de wereld. Vorige week heeft het bedrijf in alle stilte een nieuw 5G-lab geopend in Zuid-Korea.

Advertentie