Google schiet dan toch Huawei te hulp. In een argumentatie bij de Amerikaanse overheid stelt het bedrijf dat de uitsluiting van Huawei gevaarlijk kan zijn.

Advertentie

Na de voorbije negatieve berichten over de relatie tussen de VS, Google en Huawei springt de Amerikaanse zoekmachine dan toch in de bres voor de smartphonemaker. Google waarschuwt namelijk dat de volledige uitsluiting van Huawei een aantal belangrijke veiligheidsrisico’s inhoudt.

Een streep door de rekening

Nadat Huawei werd geband van Google’s Androidplatform liet het Chinese bedrijf weten dat het zelf al aan een nieuw OS aan het werken was dat is gebaseerd op het open-source platform van Android. En daar knelt nu net het schoentje. ‘Doordat Google niet meer met Huawei kan samenwerken, riskeert de VS dat er twee varianten van Android zullen komen’, stelt een anonieme bron.

Bovendien is de kans veel groter dat die tweede versie van Android meer bugs zal bevatten, waardoor het besturingssysteem vatbaarder is voor hacks. Hacks die wellicht ook door China en haar overheid worden uitgevoerd.

Google vreest cyberveiligheid VS

In een volgend argument stelt het Amerikaanse internetbedrijf dat de cyberveiligheid van de VS in het gedrang zou komen. Huawei is immers de tweede grootste smartphonefabrikant ter wereld. Indien deze aan de slag gaat met een Androidversie vol gaten en putten, lijkt het het bedrijf beter dat de Chinezen een Androidversie bouwt waar ook Google controle over heeft. Zo kan het mee instaan voor de veiligheid van de software.

Nu klinkt dat allemaal heel logisch, maar het bedrijf denkt uiteraard ook aan zichzelf. Google verkoopt jaarlijks veel applicaties via zijn Play Store. Indien de Chinese markt wegvalt, verliest Google een stuk inkomsten. Hoe deze kwestie nu  gaat evolueren is onduidelijk. Google moet zich uiteindelijk toch aan de Amerikaanse wetgeving houden, maar wil daarbij wel ook alle huidige en toekomstige Google-gebruikers beschermen.

Advertentie