Nieuws

Siliconen chip kan patiënten met verlamming helpen

De chip bootst de neuronen in de hersenen na en kan zo een goede remedie zijn tegen verlamming.  

Kunstmatige neuronen die het overdrachtsproces van elektrische signalen tussen de zenuwcellen in onze hersenen nabootsen, zouden op een dag misschien wel de gedroomde remedie zijn voor patiënten met zenuwschade.  Zo beweert een onderzoek dat recent werd gepubliceerd in ‘Nature‘. 

De neuronen worden ingebouwd in kleine siliconen chips en zouden dus dienst kunnen doen als ‘boodschappers’ tussen de verschillende zenuwcellen die zijn aangetast door een ziekte of een letsel. De chips hoeven enkel over een miljardste van de computerkracht van een standaard microprocessor te beschikken, waardoor ze in theorie dus zouden kunnen worden gebuikt in medische implantaten. Die kunnen dan op hun beurt gebruikt worden bij de behandeling van chronische ziekten zoals hartfalen of de ziekte van Alzheimer.  

Theoretisch gezien kunnen circuits van kunstmatige neuronen de gezonde functie van falende zenuwcellen nabootsen, en zo elektrische boodschappen tussen de verschillende delen van het lichaam uitwisselen. Wanneer iemands hart bijvoorbeeld aan het falen is, antwoorden de neuronen in de hersenen niet zoals het hoort op de feedback van het zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat het hart niet even snel zal pompen als dat zou moeten. Een chip met kunstmatige neuronen zou het juiste signaal kunnen doorsturen aan het zenuwstelsel om het zo weer een duwtje in de rug te geven.  

Wetenschappers ontwikkelen nu al slimme pacemakers met dergelijke chips erin. Testen met ratten toonden aan dat deze aanpak veel efficiënter is dan een standaard pacemaker. Toch ziet het ernaar uit dat het nog even zal duren vooraleer zo’n apparaatje effectief kan worden ingeplant in menselijke patiënten.  

Wetenschapzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken