Nieuws

Chrome kan controleren of je mobiele wachtwoorden gehackt zijn

Met de laatste update van de browser Chrome komt een nieuwe functie die kan controleren of je mobiele accounts ten prooi zijn gevallen aan hackers.

Google heeft gisteren de nieuwste update voor haar browser Chrome, Chrome 86, uitgerold naar het grote publiek. Enkele van de opvallendste nieuwigheden zijn verbeterde beveiligingsfuncties voor de mobiele versie van de browser. Google zet dus dit jaar sterk in op de beveiliging van smartphones en mobiele toestellen. Ook het besturingssysteem Android 11 kwam met heel wat verbeterde securityfuncties.

Concreet komt er een nieuwe functie die kan controleren of jouw wachtwoorden en andere inloggegevens betrokken zijn geraakt bij een datalek. De desktopversie van Chrome heeft deze functie al een tijdje, en op de mobiele browser werkt dit volledig hetzelfde. Chrome verzendt jouw opgeslagen inloggegevens naar de servers van Google. Google zegt dat het jouw wachtwoorden niet kan zien, er kan enkel naar een match gezocht worden met gelekte wachtwoorden die het wel ter beschikking heeft. De functie zal uiteraard enkel werken voor wachtwoorden die je in de browser hebt opgeslagen, al hebben enkele andere browser zoals Mozilla Firefox een gelijkaardig systeem.

Wachtwoorden veranderen

Er komt ook een nieuw systeem dat het eenvoudiger maakt om wachtwoorden te veranderen. Dit systeem neemt Chrome over van Apple’s browser Safari. Browsers en passwordmanagers kunnen je doorverwijzen naar de pagina van een website om je wachtwoord aan te passen zonder er naar te moeten surfen of door te klikken. Dit gaat Chrome dus ook ondersteunen in versie 86. Voor de iOS-browser wordt nu ook de biometrische authenticatie voor het automatisch aanvullen van inloggegevens toegevoegd, die in Android al bestond.

Een laatste nieuwe beveiligingsfunctie zal eerst enkel naar Android komen. Het gaat om een nieuw Enhanced Safe Browsing-systeem. Wanneer je het inschakelt, wordt real-time surfdata naar Google verzonden. Kom je op een mogelijk verdachte link terecht, dan kan Google deze link offline halen nog voor ze op de zwarte lijst van Chrome staat. Zo wil Google je beter beschermen tegen phishing-aanvallen.

Google Chrome wordt er met deze nieuwe functies weer een heel stuk veiliger op. Update 86 downloaden kan via de app-instellingen van je smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business