VS sluit Huawei definitief af van Amerikaanse hardware
Voor Amerikaanse bedrijven betekent dit concreet dat ze op korte termijn geen handel meer mogen drijven met telecomgigant Huawei. Die handel was de voorbije jaren al zeer beperkt sinds Huawei in 2019 op de zogenoemde ‘Entity List’ kwam te staan. Reden: het Chinese bedrijf wordt verdacht van spionage, via het inbouwen van achterpoortjes. Ook meent de Amerikaanse overheid bezorgd te zijn over de invloed van de Chinese overheid in bedrijven als Huawei. Bezorgdheid die uiteindelijk een volledige handelsblokkade voor Huawei opleverde.
Handelslicenties voor Intel en Qualcomm
Op die handelsblokkade volgde na verloop van tijd wel enige uitzonderingen. Zo besloot men om de Chinese telecomgigant handel te laten drijven met partijen als Intel en Qualcomm. Hiervoor werden tijdelijke handelslicenties afgevaardigd. Onder die licenties verkregen de partijen de vrijheid om hun zakelijke noden te voldoen, met uitzondering van de verkoop van Amerikaanse technologie waar 5G-techniek in verwerkt zat. Zodoende mocht Huawei bijvoorbeeld niet de meest recente chipsets voor smartphones (met 5G) bij Qualcomm inkopen.
Het Amerikaanse ministerie van Handel is gestopt met het uitvaardigen van zulke ‘handelslicenties’. Dat meldt Amerikaanse zakenkrant Financial Times. Partijen zonder zo’n licentie zijn hierdoor uitgesloten van de toekomstige verkoop van Amerikaanse hardware aan de telecomgigant. Hoewel het ministerie geen nieuwe licenties meer uitvaardigt, sluit dit handel met bestaande licenties ‘niet’ uit. Intel en Qualcomm mogen, tot hun mandaat verloopt, handel blijven drijven met Huawei.
Nieuw toekomstbeeld voor Huawei
Martijn Rasser, technologie-expert voor Center for a New American Security (CNAS) noemt de actie van het ministerie van Handel ‘significant’ en gedreven door een gewijzigde strategie bij Huawei. De voormalige CIA-ambtenaar noemt Huawei ‘een heel ander beest is dan vier jaar geleden’, doelend op de verlegde focus van 5G-technologie naar cloud computing en onderzeese datakabels. Dit levert Huawei ook zeker geen windeieren op – het bedrijf zag zijn omzet in 2022 voor het eerst stabiliseren sinds de VS in 2019 zijn handelsblokkade instelde.
De uitgegeven handelslicenties hebben mogelijk ook bijgedragen aan die stabilisatie van het bedrijf. Huawei zou de verkregen technieken bovendien inzetten om de Chinese chiptechnologie zodanig te ontwikkelen dat het zelfstandig kan opereren. Hiervoor zou het mogelijk zelfs willen fungeren als de Chinese tegenhanger van Nederlandse chipmachinegigant ASML. Een stap die de overheid in de VS voor wenst te zijn.
Wat de gevolgen van de acties tegen Huawei zijn, is niet gewisse. Vermoed wordt dat de overheid in de nabije toekomst ook alle bestaande licenties zal innemen en mogelijk zelfs een volledige blokkade van de import van chips met Amerikaanse technologie instelt. Tot die tijd wordt China gehinderd via een nieuw pact tussen de VS, Nederland en Japan, waarbij China geen geavanceerde chipmachines meer in ontvangst mag nemen.
- Lees ook: Samsung en Huawei delen meer patenten