Nieuws

Huawei verlaat crisistijdperk: ‘Houdgreep Amerika verbroken’

huawei
Image: iStock
Sinds 2019 zat Huawei vast in de houdgreep van de Verenigde Staten. Sancties van dat land deden de omzetten imploderen, tot vorig jaar. Het Chinese bedrijf zegt hoopvol te zijn voor de toekomst.

Die hoop volgt na positieve resultaten die het bedrijf in 2022 wist te boeken. Hoewel dat zeker nog niet betekent dat de omzet het voorbije jaar steeg, kwam er wel een einde aan de daling die werd ingezet na de invoering van Amerikaanse sancties. Met het stabiliseren van de omzet kwam ook de beslissing om de zogenaamde “crisismodus” waarin Huawei zich bevond, te beëindigen. Met name de zakelijke (telecom)tak boekte het voorbije jaar de nodige successen en behaalde zelfs weer groei. Voor de consumententak wordt vooral stabiliteit opgetekend.

Het afsluiten van de crisismodus volgt vier maanden na de aankondiging van de noodtoestand bij de Chinese techgigant. Ren Zhengfei, CEO van Huawei, kondigde die modus operandi in augustus vorig jaar aan en liet zijn medewerkers toen de focus leggen op winstgevendheid. Groeien stond niet in het boekje van Zhengfei, maar lijkt onder economisch zware omstandigheden toch gelukt. Wat de buitenlandse markten van Huawei betreft liet het bedrijf doorschemeren zich voor te bereiden op een vertrek. Medewerkers die in het buitenland waren gestationeerd, werden zelfs teruggehaald.

Huawei schetst zonnige toekomst

Maatregelen van het Huawei-bestuur werpen intussen hun vruchten af. Ondanks dat de omzetten in Europese en Amerikaanse markten kelderden, hielden de successen in thuisland China aan. Ook wist Huawei met zijn ‘patentportfolio’ een geheel nieuwe omzetbron aan te breken. Het bedrijf biedt zijn 5G-licenties inmiddels aan bij concurrenten als Samsung en OPPO. Verder ziet Huawei ook ruimte in de ODM-branche: het bedrijf is dit jaar gestart met de verkoop van White Label-smartphones. Of de verkopen dermate succesvol gaan zijn dat ze de consumententak kunnen redden, is niet bekend.

“Niet bekend” geldt eigenlijk voor alle uitspraken van Huawei-topman Xu Zhijun. Hoewel het bedrijf telkens stelt positieve cijfers te kennen, blijft de publicatie van jaarcijfers uit. Dat geldt ook voor een expliciete toelichting op de successen in de licentie- en ODM-branches.

Ook laat het bedrijf buiten beschouwing hoe het bedrijf binnen zijn telecomtak om leert te gaan met aanhoudende Amerikaanse sancties. “Amerikaanse sancties zijn het nieuwe normaal voor ons”, claimt de voorzitter. Hoe en met welke uitgangspunten? Dat laten ze liever in het midden.

businesshuaweimobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals