Akkoord met Orange maakt van Telenet nationale speler
De deal tussen Orange en Telenet is niet de enige verschuiving in de Belgische telecom. Eerder werd VOO, een Waalse operator, reeds overgenomen door Orange Belgium. Telenet was toen zeer geïnteresseerd in een overname van VOO en de kabelinfrastructuur van die aanbieder. Zo ver kwam het echter niet: uiteindelijk werd VOO overgenomen door Orange Belgium, waardoor Telenet de Waalse telecommarkt uit handen moest geven.
Momenteel is die overname nog niet rond: ze is namelijk het onderwerp van een onderzoek vanuit de Europese Comissie. De VOO-overname door Orange zou er volgens de commissie toe kunnen leiden dat er geen of niet voldoende concurrentie is in de Belgische telecomsector. Als uit het onderzoek blijkt dat dat zo is, wordt de deal afgeblazen.
Akkoord Telenet en Orange
Wordt die overname wel aanvaard, dan is dat meteen goed nieuws voor Telenet. Het akkoord zorgt ervoor dat die laatste toegang krijgt tot kabelinfrastructuur in Wallonië. Zo kan het ook in het Franstalig landsgedeelte internet en televisie aanbieden. Hoewel de VOO-overname op niets uitdraaide, lijkt de Vlaamse operator nu toch binnen te geraken op die Waalse telecommarkt.
Dit is niet het eerste gelijksoortige akkoord tussen de telecomspelers. In 2016 werd Telenet al aangemaand om zijn infrastructuur open te stellen. Een extra telecomspeler, die gebruik kan maken van bestaande infrastructuur, moest toen concurrentie garanderen. Wie vandaag in Vlaanderen internet of televisie heeft bij Orange, stuurt de data gewoon over de bekabeling van Telenet. Deze groothandelsovereenkomst zou bovendien nog zo’n vijftien jaar duren.
Glasvezel
Hetgeen Orange dus in Vlaanderen doet, zal Telenet in Wallonië gaan doen. Ook in de toekomst lijkt de samenwerking tussen beide telecommerken zo goed als gegarandeerd: bij de uitrol van het fibernetwerk krijgt de andere partij ook meteen toegang tot dat netwerk. Dat laatste moet er voor zorgen dat klanten sneller toegang hebben tot fibersnelheden.