Nieuws

Glasvezeluitrol Telenet en Fluvius voorlopig van de baan

Glasvezeluitrol Fluvius en Telenet
Fluvius en Telenet hebben de glasvezeluitrol uitgesteld tot de zomer van 2023. Ze wachten inmiddels op groen licht van verschillende mededingingsautoriteiten.

Telenet en Fluvius bereikten deze zomer een overeenkomst over hun Vlaamse glasvezeluitrol. Voor de samenwerking werd een joint venture opgericht, NetCo. 66,8 procent van de aandelen van de joint venture zijn in handen van Telenet, met een belang van 33,2 procent voor Fluvius.

Uiteindelijk willen de partijen met NetCo tegen 2038 zo’n 78 procent van Vlaanderen hebben verglaasd. Of dat doel haalbaar is hangt af van de oordelen van mededingingsautoriteiten in de EU en België, dat melden de bedrijven in een gezamenlijk persbericht.

Mededingingsonderzoek bij de Europese Commissie

De bedrijven kondigde deze morgen aan dat ze hun ‘uitrolplannen moeten opschuiven’. Telenet en Fluvius waren van plan begin 2023 te starten met de uitrol, maar zeggen nu ten vroegste te starten in de zomer van 2023. De bedrijven dienen eerst hun samenwerking aan te melden bij de directoraat-generaal Mededingingen van de Europese Commissie. Die zal onderzoeken of de samenwerking van Fluvius en Telenet een marktverstorende werking kan hebben; pas als ze groen licht krijgen, kan de uitrol van start.

Niet alleen de Europese Commissie werpt zijn blik op NetCo’s verglazingsoperatie. Ook de Belgische Mededingingsautoriteit opende een onderzoek. Hierbij weegt de BMA onder meer mee dat Fluvius, als Vlaamse netbeheerder, in handen is van de Vlaamse gemeenten. Het zijn ook de gemeenten die vergunningen moeten uitgeven om wijken of hele steden van fiber te voorzien. Fluvius is weliswaar niet bij de ambtelijke vergunningsprocedures betrokken, maar de samenwerking met Telenet zou wel kunnen leiden tot onrechtmatige voordelen.

Gemeenten moeten immers ook vergunningen afgeven aan concurrenten van NetCo als Proximus, dat eveneens hard aan de weg timmert om Vlaamse huishoudens van glasvezel te voorzien. Indien de samenwerking van Telenet en Fluvius zulke procedures in de weg staan, kan men dit aanmerken als marktverstoring. De kans bestaat dan dat de joint venture volledig van de baan is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business