Telenet en Fluvius slaan handen ineen voor Vlaamse glasvezeluitrol

Telenet
© Telenet
Telenet en Fluvius gaan 78 procent van de Vlaamse huishoudens voorzien van glasvezel. Deze klus wordt geklaard door de joint venture NetCo en moet in 2038 zijn afgerond.

Nadat Proximus eind juni bekendmaakte sterk te investeren in zijn glasvezeluitrol, heeft ook Telenet ditmaal een nieuw akkoord bereikt. Telenet richt binnen dit akkoord een samenwerking op met Fluvius, de Belgische netbeheerder, in de joint venture NetCo. Voor de doelstellingen van de partijen om tegen 2038 zo’n 78 procent van de Vlaamse huishoudens aangesloten te hebben op glasvezel, wordt een totale investering van twee miljard euro gedaan.

Definitieve overeenkomst met Telenet

Beide partijen sloten al in oktober 2021 een niet-bindende overeenkomst. Op dat punt was ook al gekend dat de partijen in NetCo zouden samenwerken aan de glasvezeluitrol. Verdere details werden toentertijd nog uitgewerkt. Onderdeel van de onderhandelingen was het aandeel dat elk van de partijen in de joint venture zou krijgen. Nu is bekend geraakt dat Telenet zal instaan voor 66,8 procent van de investeringen, met een belang van 33,2 procent voor netbeheerder Fluvius.

Met het tekenen van de definitieve overeenkomst is Telenet ook niet langer klant bij Fluvius. Voor het behouden van synergie heeft Fluvius namelijk besloten zijn kabeldiensten eveneens bij NetCo onder te brengen. Jarenlang huurde Telenet één derde deel van zijn coax-netwerk bij Fluvius. Wel zal er nog voor het netwerk betaald moeten worden, dus wordt Telenet de eerste en voorlopig enige klant van NetCo.

Combinatie van glasvezel en coax

Glasvezel speelt dan wel een belangrijke spelen in de netwerkstrategie van Telenet, niet alle klanten krijgen er ook werkelijk toegang tot. Voor de 22 procent van de Vlaamse klanten die niet in Telenet’s glasvezelplannen vallen, geldt dat ze blijven hangen op coax-aansluitingen. Dat betekent daarentegen niet dat ze zich op een sloom netwerk begeven. Met een update aan coax-firmware, is het in de toekomst mogelijk snelheden ver boven de 1 Gbps te halen.

Ondanks de nieuwe samenwerking met netbeheerder Fluvius, sprint Proximus de operator voorbij in zijn doelstellingen. Waar Telenet in 2038 zo’n 78 procent van de Vlamingen gedekt heeft, wordt er bij Proximus voorzien in een dekkingsgraad van 95 procent in heel België in 2032. In 2028 ligt dit al op 80 procent. Hiermee wordt Telenet tien jaar voor zijn deadline al voorbijgestreefd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business