Facebook maakt strafsysteem milder
Plaats je vandaag een post op Facebook die niet door de beugel kan, dan wordt die hoogstwaarschijnlijk van het platform verwijderd en krijg je een straf. Facebook maakt dat systeem nu iets vergevingsgezinder.
Onderliggend verandert er niets: het zijn nog steeds dezelfde posts en types content die van Facebook verwijderd kunnen worden. Het sociale medium maakt echter een aantal aanpassingen aan zijn contentmoderatiesysteem om het eerlijker te maken. Overtreders worden daarbij minder snel en minder hevig gestraft.
De Facebookgevangenis
Onderzoek van Meta wijst uit dat die mildere straffen een positieve impact moeten hebben. Vooral voor wiens posts ten onrechte van de site gehaald worden maakt dit de situatie heel wat eerlijker. Vandaag de dag gaat je hele Facebook-account tot 30 dagen op slot en kan je niets online plaatsten. De straf zelf wordt niet persé minder zwaar maar zal minder snel uitgedeeld worden. Facebook zet nu pas na de zevende overtreding je privileges stop.
Eigen onderzoek van Facebook wijst uit dat het merendeel van de bezoekers gebaat is bij die beslissing. 80% van de mensen die in de Facebookgevangenis terecht komen, komt daar maar één keer terecht. Meeste mensen hebben dus niet de bedoeling om de gebruiksovereenkomst te overtreden – een straf van dertig dagen is dan ook wat fors. Recidivisten zouden dan na een zevende overtreding wel een maand op de strafbank gezet worden.
Uitleg bij beslissingen
Daarnaast zal Facebook nu ook uitleg bieden bij moderatiebeslissingen. Als je Facebookpost vandaag plots weggehaald is, mag je raden waarom dat zo is. Dat zal in de toekomst veranderen: Facebook gaat immers uitleg beginnen geven bij de beslissingen die het neemt. Zo zou het gebruikers beter willen informeren over de Facebookregels. Dat zou het platform ten goede moeten komen en ervoor kunnen zorgen dat gebruikers zich beter aan de regels houden.
De beslissing werkt niet alleen in het voordeel van de Facebookgebruiker, maar is ook interessant voor Facebook zelf. Wordt er vandaag een verkeerde beslissing of een verkeerde post verwijderd, dan zijn de betrokken personen meteen hun Facebookaccount voor dertig dagen kwijt. In het nieuwe stelsel krijg je als gebruiker echter uitleg waarom je post verwijderd werd én word je minder snel gestraft. Als jouw posts gemodereerd worden heeft dat dus minder snel zware gevolgen.
Het nieuwe model komt er op het juiste moment: momenteel wordt CEO Mark Zuckerberg, net als heel wat andere tech-CEO’s, gedagvaard in de Verenigde Staten in een zaak rondom contentmoderatie. De zaak moet uitwijzen of het Witte Huis invloed heeft gehad op het beleid en of republikeinse en conservatieve stemmen daarbij vaker geraakt worden of niet.