Fotografen leveren pasfoto’s digitaal aan overheid
De vereniging van beroepsfotografen start met de ontwikkeling van een digitaal platform om pasfoto’s rechtstreeks aan de gemeenten te leveren. Daarmee hopen ze een slaatje te slaan uit de nieuwe biometrische paspoorten.
Tegen 2010 gaat België biometrische paspoorten uitdelen. Die bevatten een foto van het gelaat, een vingerafdruk en een handtekening in digitaal formaat. De marktbevraging voor de apparatuur om die gegevens van de burgers te verzamelen, is vrijdag goedgekeurd door de ministerrraad.
En net die bestelling baart de beroepsfotografen zorgen. De apparatuur laat steden en gemeenten toe om zelf pasfoto’s te nemen. Daarmee treden de gemeentediensten in concurrentie met hun eigen lokale middenstand, de beroepsfotografen.
Als tussenoplossing is er uit de bus gekomen dat beroepsfotografen digitale pasfoto’s mogen aanleveren. De burgers die hun foto bij een fotograaf laten nemen, krijgen vijf euro korting. Bij de fotograaf krijgen ze ook nog hun afgedrukte foto’s.
Platform van beroepsfotografen
De beroepsfotografen gaan een platform ontwikkelen waarnaar pasfoto’s digitaal worden opgeladen. De ambtenaren in de gemeente kunnen met een paswoord aan de foto’s om ze aan het paspoort van een burger toe te voegen.
De fotografen weten pas sinds afgelopen vrijdag dat ze een rol spelen in de aanmaak van biometrische paspoorten. Ze beginnen dan ook nu pas met een marktbevraging voor de ontwikkeling van het platform.
De beroepsfotografen zullen zelf betalen voor de ontwikkeling van het digitale platform.
Biometrie al verplicht
Het biometrische paspoort is op dit ogenblik al verplicht in Europa, maar België moet nog beginnen aan de uitvoering. Het doel is om tegen de zomer van 2010 de eerste pilootgemeentes uit te rusten met materiaal om de biometrische gegevens te capteren.
Na de pilootgemeentes zullen ook de andere gemeentes progressief worden uitgerust. Wanneer alle gemeentes over hun apparatuur zullen beschikken, is niet duidelijk.
De beroepsfotografen zijn wel van plan om hun project rond te krijgen voor de eerste pilootgemeenten starten.