Wat kan mobiel internet?
Met een laptop, netbook of smartphone kan je overal online zijn. Wat zijn de mogelijkheden precies, wat kosten ze en werken ze eigenlijk wel goed?
Tegenwoordig kan je mobiel surfen met heel wat apparaten. Heb je een smartphone zoals een iPhone, Android-telefoon of Blackberry, dan kan je meteen (snel) surfen. Ook met een gewone, maar recente gsm kan je het net op, al is het browservenstertje dan wel klein en gaat het surfen niet altijd even snel. In dat geval raden we je aan om vooral naar mobiele sites te surfen.
Waarom zou je mobiel internetten met smartphone of gsm? Je kan onderweg je mails controleren, foto’s versturen of op de hoogte blijven van het nieuws. Heb je een gsm of smartphone, dan is het ook vaak heel erg handig om het dichtstbijzijnde restaurant op te zoeken, of te weten te komen waar er een supermarkt of tankstation is en om na te gaan wat de openingsuren van winkels of musea zijn.
Mobiel internetten via de gsm-operator
Heb je een smartphone of gsm met browser, dan kan je meteen aan de slag: in de meeste gevallen is je gsm al correct ingesteld, zodat het een kwestie is van het openen van de mobiele browser en het intikken van een webadres.
Elke smartphone heeft een applicatie om je mails te controleren. Je moet dan wel eerst de servergegevens invoeren. Voordeel is dat de e-mails die je zo bekijkt op de server blijven staan, zodat je ze later gewoon kan binnenhalen met je pc.
Surfen op gsm en smartphone: in de praktijk
Surf je op een gsm of smartphone via je gsm-operator, dan gebruik je het GPRS-, 3G-, UMTS- of HSDPA-netwerk. Bij Mobistar, Telenet en Proximus gebeurt dat op HSDPA-snelheden, wat betekent dat je in theorie tot 7,2 Mbps haalt. Vergelijk dat met de snelheid van een gewone breedbandverbinding (zo’n 10 tot 20 Mbps) en je begrijpt dat dit niet traag is.
In de praktijk haal je die snelheid echter nooit: tijdens onze tests halen we gemiddeld zo’n 1,5 Mbps met pieken tot 3 Mbps. Dat is nog altijd heel snel, zodat mailtjes of websites binnen enkele seconden op het scherm staan. Base is een ander verhaal: de operator is pas sinds eind vorig jaar zijn 3G/HSDPA-netwerk aan het uitbouwen.
Dat betekent dat je voorlopig enkel HSDPA hebt in Gent en Antwerpen, en overal elders Edge, met snelheden tot zo’n 200 Kbps (0,2 Mbps). Een heel stuk trager, maar nog altijd genoeg voor het surfen op een gsm of smartphone.
Wat kost het?
Wat kost surfen op je gsm of smartphone nu precies? Dat hangt af van het type abonnement dat je hebt. Heb je geen specifiek dataforfait, dan betaal je je bij de meeste operatoren blauw: bij Proximus is dat standaard 0,42 euro per vijf minuten, of 0,50 euro per 100 kB (die laatste optie moet je wel activeren).
Je kan wel voor een forfait opteren van 9,99 euro per maand voor 100 MB, 24,99 euro voor 500 MB of 34,99 euro voor 2 GB. Bij Mobistar betaal je standaard 0,50 euro per sessie (maximaal 1 uur, maximaal 1 MB). Je kan ook per maand betalen en dan kost het 6 euro per 7,5 MB, 18 euro per 200 MB of 30 euro voor 2 GB.
Bij Base betaal je 1 euro per 0,5 MB of 5 euro per 10 MB, per maand. Wil je 500 MB, dan betaal je 10 euro per maand. Een stuk goedkoper dan de andere operatoren dus, maar vooralsnog surf je bijna overal op de tragere Edge-snelheid. Bij Telenet, dat het Mobistarnetwerk gebruikt, betaal je 1 euro per MB, of kan je opteren voor een forfait van 10 euro per maand voor 200 MB.
Heb je een voorafbetaalde kaart (prepaid)? Ook dan kan je surfen, maar de tarieven zijn een stuk hoger. Bij Proximus betaal je, net als bij een abonnement, 0,42 euro per vijf minuten of 0,50 euro per 100 kB, maar je kan geen forfait nemen om de kosten te drukken. Bij Mobistar betaal je 0,50 euro per sessie van 1 MB of 1 uur, of kan je voor het forfait van 6 euro per 7,5 MB opteren.
Base doet het een stuk beter: daar zijn de prijzen dezelfde als voor een abonnement, en kan je ook gewoon op één van de forfaits intekenen door een sms’je te sturen. Bijkomend voordeel is dat je dit kan activeren wanneer je wil – je hoeft dus niet in te tekenen voor een jaar. Telenet biedt geen voorafbetaalde kaarten aan.
Wil je echt veel surfen? Neem dan een kijkje bij Mobile Vikings, een operator die het Basenetwerk gebruikt. Zij bieden gratis een forfait van 1 GB aan telkens als je voor 15 euro herlaadt. Voorlopig wel nog beperkt tot Edge-snelheden.
Wat doe je… met een megabyte?
Gsm-operatoren goochelen graag met kilobytes en megabytes. Maar hoeveel kan je eigenlijk internetten voor 1 MB? Surf je op je gsm en gebruik je vooral mobiele sites, dan kan je voor 1 MB wel vijftig pagina’s bezoeken. Ontvang je e-mails, maar download je de bijlagen niet, dan is 1 MB goed voor gemiddeld vijftig e-mailtjes.
Een mp3-bestand is dan weer al gauw 3 à 5 MB, en een filmpje 10 MB of meer, zodat dat meteen erg duur wordt.
Surf je regelmatig met gsm of smartphone, dan neem je best een forfait van 100 à 200 MB per maand. Dat is genoeg om soms te mailen (als je in trein of bus zit), te surfen naar vooral mobiele sites en nu en dan online kaarten als Google Maps te raadplegen.