Cryptovaluta zoals de bitcoin worden aangemaakt via mining. Bij de cryptoroebel is dat anders: een centrale instantie gaat de munten verdelen.


 
Rusland werkt aan een eigen cryptovaluta, zo meldt de Russische staatsomroep Zvezda. De eigen ‘cryptoroebel’ zal niet worden aangemaakt door middel van mining, maar wordt gereguleerd door de Russische autoriteiten.
 
Nikolai Nikiforov, de Russische minister van Communicatie en Massamedia, wil de cryptomunt lanceren om zijn buren te slim af te zijn. “Als wij het niet doen, dan komen onze buurlanden in de Euraziatische Economische Gemeenschap met een initiatief af”, vertelt Nikiforov aan de omroep.
 

Centrale instantie

Eén van de aantrekkingsfactoren van een cryptomunt is dat er geen centrale autoriteit is die ze beheert. De meeste worden vervaardigd door ‘mining’: als beloning voor het draaien van software die alle transacties bijhoudt. Mining is een essentieel onderdeel van een traditionele digitale munt, maar bij de cryptoroebel zal dat anders zijn. Ze zal vermoedelijk worden uitgegeven door een centrale instantie, net zoals bij klassieke munten zoals de euro of de dollar.
 
Rusland wil daarnaast nog een maatregel doorvoeren om witwassen tegen te gaan door een belasting te heffen. Alle gebruikers moeten kunnen uitleggen waar hun cryptovaluta vandaan komen. Doen ze dat niet, dan moeten ze 13 procent belasting betalen bij het uitwisselen naar gewone roebels.
 
Meer details gaf de Russische minister nog niet prijs. Het is dus nog onduidelijk wanneer de cryptoroebel in omloop zal gaan. Vorige week vertelde een topman bij de Russische centrale bank dat het land van plan is alle sites te blokkeren die cryptovaluta aanbieden, uit schrik voor witwassen. Met een eigen cryptomunt wil het nu zijn inwoners op hun wenken bedienen.