Notoire failliete bitcoinbeurs MtGox overweegt doorstart
MtGox was vier jaar gelede met voorsprong de grootste online beurs voor bitcoin in de wereld. Bijna driekwart van alle transacties verliep via het platform. Na enkele kleine problemen met het achterliggende bitcoinnetwerk in 2014 pauzeerde de beurs echter alle transacties. Mt. Gox zou nooit meer openen.
Intussen is het duidelijk dat de beurs meer dan 800.000 bitcoins kwijtspeelde. Een te laat gedetecteerd beveiligingslek lag aan de basis. De marktwaarde van die hoeveelheid cryptomunten lag in 2014 om en bij het half miljard dollar. Het hele zaakje is erg onduidelijk, waardoor ex-CEO Mark Karpeles zich momenteel mag verantwoorden voor de rechter in Tokyo. In een blogpost stelt Karpeles dat het nog mogelijk is om schuldeisers terug te betalen. De oplossing: MtGox reanimeren.
Karpeles denkt dat daarvoor een investering van 245 miljoen dollar nodig is. Hij vermoedt dat de beurs snel opnieuw geld in het laadje zou brengen, wat dan gebruikt kan worden om schulden af te betalen. In totaal hebben Karpeles en MtGox te kampen met 24.750 claims van gedupeerden.
Uniek failissement
Het faillissement van de beurs heeft heel wat voeten in de aarde. In totaal bezit MtGox nog 202.000 bitcoin, wat in essentie meer dan voldoende is om de schuldeisers te vergoeden naar de waarde van hun verlies op het moment van het faillissement, rekening houdend met de huidige koers. De schuldeisers zelf claimen natuurlijk dat ze recht hebben op meer, omdat ze de waardestijging mislopen doordat hun bitcoins verloren zijn gegaan.
[related_article id=”173272″]
Karpeles denkt dan een revival van de beurs de snelste manier zou zijn om schuldeisers snel van een vergoeding te voorzien. Hij hoopt geld op te halen via crowdfunding, of met hulp van een Initial Coin Offering (ICO). Laat zo’n ICO nu net een techniek zijn waarvoor zowat elke financiële instelling vandaag waarschuwt.
De MtGox-oprichter benadrukt dat hij niets meer te doen zou hebben met de beurs, iets wat volgens hem essentieel is aangezien hij een best gehaat figuur is in de cryptocurrencywereld. In welke mate de wereld zit te wachten op een doorstart van een beurs dit bitcoins grootste mislukking belichaamt, is nog maar de vraag. Er bestaan vandaag immers voldoende alternatieven met een veel betere naam.