Meta kritisch over EU-onderzoek

Meta lijkt niet opgezet met het antitrust-onderzoek van de Europese Unie, en vergelijkt het met een vissersboot die de hele zeebodem afschuimt.

Facebook-moederbedrijf Meta is niet helemaal tevreden van de manier waarop het door de EU geviseerd wordt. Volgens advocaten van het bedrijf gaat de Europese Commissie in het onderzoek echter haar boekje te buiten. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. Door een gigantische hoeveelheid data op te vragen zouden ze naar verluidt op zoek zijn naar alles waarmee ze het bedrijf op de vingers zouden kunnen tikken.

Meta stelt dat het bedrijf voor de onderzoeken sinds 2019 al meer dan een miljoen documenten en gegevens heeft doorgespeeld aan de Europese Commissie. Dit lijkt hen overbodig en disproportioneel. Bovendien zou de Europese waakhond volgens Meta meer dan 2.500 verschillende en geladen zoektermen gebruiken in de data om een negatief beeld te schetsen van het bedrijf. De EU-regulator zou net als een vissersboot zijn net zo breed mogelijk uitgooien om daarna op zoek te gaan naar zeldzame vangsten, zo stelde Daniel Jowell, advocaat van Meta tegen het Gerecht van de Europese Unie.

Meteen weer Meta

In 2021 opende de Europese Commissie een onderzoek naar Meta. Het zou naar verluidt dankzij data van adverteerders aan oneerlijke concurrentie hebben kunnen doen. Ook de Facebook Marketplace zou hiermee verbonden zijn. Er zouden tot zeven anti-competitieve praktijken onderzocht worden. Indien het bedrijf ongelijk krijgt, hangt er hen een dagelijkse boete van 8 miljoen euro boven het hoofd voor elke dag dat de problemen niet opgelost worden.

De Europese Commissie lijkt de mening van Meta niet te delen. Ze stellen dat alles duidelijk afgelijnd en uitgelegd stond. Daarnaast beweert de EU dat het inderdaad met een brede hoeveelheid sleutelwoorden zoekt. Het zou initieel slechts een beperkte hoeveelheid gegevens hebben verkregen van Meta. Daardoor zou het uitgebreider hebben moeten zoeken en zijn aanpak moeten aanpassen. Bovendien zou het ook geen verantwoording moeten afleggen voor de gebruikte zoektermen. In de komende maanden volgt een verdere uitspraak van het hof.

businesseuropese commissiemeta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop