Utah legt socialemediagebruik van kinderen aan banden
Is sociale media schadelijk? Volgens de Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Utah wel. Daar werd zopas een wet gestemd die het gebruik van sociale media door minderjarigen aan banden moet leggen.
De wet wordt gestemd op een moment dat TikTok wereldwijd in opspraak komt: overheden over de hele wereld verbieden de app voor hun personeel. Het besluit draait echter niet rond spionagezorgen, maar focust op het mentaal welzijn van de Amerikaanse jeugd.
Niet de hele Amerikaanse jeugd wordt getroffen door de wet, wel die van Utah: de wet die gestemd werd is namelijk op staatsniveau van toepassing. Daarmee is de eerste wet die op dat niveau socialemediabeperkingen invoert.
Toestemming van ouders nodig
Concreet houdt de wet in dat minderjarigen geen account meer mogen aanmaken zonder expliciete toestemming van hun wettelijke voogd. Hoewel de leeftijdsgrens voor sociale media als Facebook en Instagram op 13 jaar ligt, zullen 17-jarigen in Utah zich niet zomaar kunnen registreren.
Krijg je toestemming van je ouders? Dan nog ben je niet vrij om rond te surfen op sociale media. Tussen 10:30 en 18:30 kunnen kinderen niet inloggen bij hun accounts. Opnieuw geldt dat ouders hen hier wel toestemming voor kunnen geven. Als zij een instelling aanpassen, kan de toegang op een andere manier beregeld worden. Dit beleid is ook van toepassing op minderjarigen die vandaag al een socialemedia-account hebben.
Last but not least schrijft de wet voor dat ouders toegang moeten hebben tot de socialemediaposts van hun kinderen. Eender wat ze op media als TikTok, Facebook en Instagram posten, moet ingekeken kunnen worden door de ouders. Of de wet ook van toepassing is op chats en andere gesprekken is niet meteen duidelijk.
Ondanks tegenstand ook een tweede wet
Voor privacy-activisten is het in ieder geval een brug te ver: ook kinderen hebben recht op hun privacy. Daarbij komt dat burgerrechtenactivisten serieuze graten zien in de wetten. De redenering uit dat kamp luidt dat het beperken van het socialemediagebruik ook een inperking van de vrije meningsuiting is. Ook vanuit de technologiesector kwam er flink wat kritiek op het idee.
Desalniettemin ondertekende gouverneur Spencer Cox een tweede wet. Die legt beperkingen op aan de sociale media zelf: het wordt verboden om ‘verslavende mechanismes’ in applicaties in te bouwen. Denk daarbij vooral aan bepaalde meldingen en in-app beloningen voor bijvoorbeeld het maken van posts.
- Lees ook: VS: ByteDance moet TikTok verkopen