Nieuws

Meta richt platform op tegen delen ‘intieme beelden’ minderjarigen

minderjarigen online
Meta wil komaf maken met intieme beelden van minderjarigen op internet. Daarom richtte het mee initiatief "Take It Down" op.

Meta wil korte metten maken met “intieme beelden” van minderjarigen die op de platformen verschijnen. Eerder maakte Meta al bekend dat het mee aan een tool werkte om de beelden op te sporen en verwijderen. Daarvoor werd een globaal platform opgericht in samenwerking met het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Maandag maakte Meta bekend dat zowel Facebook als Instagram oprichtende leden zijn van dat platform: Take It Down.

Take It Down is ontstaan uit een samenwerking tussen Meta (Instagram en Facebook), Franse socialemediawebsite Yubo, contentsharingplatform OnlyFans en volwassenenwebsite Pornhub. De tool die zij ontwikkelden is in staat om kinderpornografisch materiaal op deze platformen op te sporen en verwijderen.

Geen schending van de privacy

Dat wordt mogelijk gemaakt door een unieke hashwaarde aan (video)-beelden toe te schrijven. Om die hashwaarde te verkrijgen moet je wel eerst beeldmateriaal opladen op de website van Take It Down. Een algoritme gaat het bestand scannen en geeft het een unieke waarde. Take It Down kan deze waarden ook generen voor beelden die het op internet vindt. Indien iemand een foto ergens deelde, kan die dus op deze manier worden teruggevonden – zonder dat daarbij de privacy wordt geschonden.

Alle hashwaardes worden opgeslagen in een lijst die beheerd wordt door het NCMEC – bedrijven als Facebook, Instagram, OnlyFans en Yubo krijgen toegang tot deze database. Belangrijk om te weten is dat er geen foto’s in de database staan, maar enkel cryptografische tekenreeksen waaraan een bepaald beeld herkend kan worden. Bij Meta of OnlyFans kan dus niemand zien wie er op de foto staat of wie die getrokken heeft, laat staan wie die in het systeem heeft opgeladen.

De betrokken platformen zijn ook in staat om betrokken accounts – zij die de beelden online verspreiden – op te schorten. Of de platforms ook de veiligheidsdiensten contacteren, wordt niet gezegd.

Online veiligheid van minderjarigen

Meta probeert al langer in te zetten op de online veiligheid van kinderen en jongeren. In november voerde het bedrijf nog een aantal hervormingen door op zijn platformen die de privacy van minderjarigen beter moest beschermen.

Iedereen kan gebruik maken van Take It Down om intieme foto’s offline te halen. Voorwaarde is wel dat op de foto een minderjarige staat. Ben je zelf al ergens in de twintig of ouder en circuleert er ergens een foto van jou? Dan kan je hem laten weghalen door de tool en meteen voorkomen dat hij ooit nog op sociale media verschijnt. Je kan ook je eigen foto’s of foto’s van je kinderen door de tool halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business