Nieuws

Amerikanen onderzoeken impact van TikTok op kinderen 

TikTok
Een aantal Amerikaanse procureurs-generaal heeft een onderzoek aangevraagd naar de mentale impact van TikTok op jonge kinderen.

Het onderzoek naar TikTok is een uitbreiding van de bezorgdheden rond de impact van Instagram op het mentale welzijn en zelfbeeld van tieners. De procureurs-generaal van verschillende staten willen nu ook een duidelijk inzicht krijgen op de mogelijke schadelijke effecten van de Chinese app die hapklare video’s aanbiedt. Ze willen ook nagaan of er op staatsniveau wetten overtreden worden die de consumentenrechten beschermen. Dat schrijft The Wall Street Journal

Een groep van acht procureurs-generaal uit Californië, Florida, Kentucky, Massachusetts, Nebraska, New Jersey, Tennessee en Vermont leiden het onderzoek, volgens de Amerikaanse krant. Nog zeven collega’s uit andere staten hebben zich achter hen geschaard. 

TikTok-beleid onderzoeken 

“Vandaag zijn procureurs-generaal van over het hele land in een onderzoek gestapt naar TikTok en hoe zij content promoten aan kinderen en jongvolwassenen. Het gaat daarbij om de risico’s voor de fysieke en mentale gezondheid”, aldus de magistraten in een mededeling. “Het onderzoek moet ook duidelijk maken welke schade de sociale media op jonge leeftijd kunnen aanrichten en of TikTok zelf op de hoogte is van de risico’s”, klinkt het. 

De vereniging wil nagaan op welke manier TikTok interactie bij jonge gebruikers (en dus de verspreiding van content) wil stimuleren. Onderzoek moet uitwijzen hoe vaak er engagement is met de doelgroep en hoeveel tijd kinderen doorbrengen op de video-app. 

TikTok: “We delen alle info” 

“We zitten absoluut in met onze jonge gebruikers en willen een ervaring bieden die hun welzijn beschermt en ondersteunt”, reageerde een woordvoerder van TikTok tegenover Engadget. “We kijk er dan ook naar uit om alle informatie te delen die we kunnen over de maatregelen die wij nemen om de veiligheid en privacy van tieners te beschermen”.  

De woordvoerder gaf nog mee dat TikTok een aantal features beperkt naar leeftijd. De app voorziet ook tools voor ouderlijk toezicht en doet er naar eigen zeggen veel voor om het welzijn van jonge gebruikers centraal te stellen in zijn beleid. Nochtans heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) TikTok in 2019 een boete opgelegd van 5,7 miljoen dollar omdat het de privacyregels van kinderen zou hebben geschonden. 

In het ruimere onderzoek wordt het hele beleid van Meta uitgespit, en dat van Instagram in het bijzonder. De commissie wil nagaan in hoeverre Instagram zelf op de hoogte was van de risico’s voor de mentale gezondheid van jonge gebruikers. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business