Nieuws

Instagram-baas Mosseri wil getuigen over schadelijke gezondheidseffecten

Take a Break
Instagram-hoofd Adam Mosseri zal in december voor de Senaat getuigen over de schadelijke effecten die zijn app op jonge mensen kan hebben.

Een subcomité voor consumentenbescherming had de hoorzittingen aangevraagd en die zullen plaatsvinden in de week van 6 december.  In de Senaat gaan meerdere partijen gehoord worden over de kwetsbaarheid van jongeren op sociale media. Instagram-baas Adam Mosseri heeft nu laten weten dat hij gehoor geeft aan de oproep en zal komen getuigen. 

“Hij is nu eenmaal de topman van Instagram. En de hele natie vraagt zich af waarom Instagram en andere techplatformen zoveel gevaar en schade gecreëerd hebben, door toxische inhoud tot bij kinderen te brengen met hun immens krachtige algoritmes”, zei senator Richard Blumenthal van het subcomité aan The New York Times

Mosseri komt getuigen 

De hele zaak werd op gang gefloten door klokkenluidster Frances Haugen, ex-productmanager bij Facebook. Vorige maand zei zij aan een panel dat Facebook wel degelijk op de hoogte was van de mogelijk schadelijk impact op jongeren. “De content op Instagram wordt gestuurd op basis van engagement. Kinderen kunnen vanuit onderwerpen als gezonde kookrecepten zomaar terechtkomen bij content die anorexia promoot”, was een van haar schokkende beweringen.  

Kort daarna had Antigone Davis (het globale hoofd van veiligheid bij moederbedrijf Meta) recente rapporten geminimaliseerd. In die interne Facebook-documenten stond nochtans dat Instagram een negatieve impact kan hebben op de gezondheid van (voornamelijk) jonge tienermeisjes. Daarop besloot senator Blumenthal een brief te schrijven naar CEO Mark Zuckerberg, waarin hij stelde dat Facebook hem “valse getuigenissen had bezorgd over pogingen om intern onderzoek te verbergen”.  

Het is de allereerste keer dat Mosseri voor het Amerikaanse Congress zal getuigen. Blumenthal zal hem wellicht vragen om mee te werken aan een Instagram waar de algoritmes voor ranking en aanbevolen content transparanter zijn. Dat moet onderzoekers toelaten om duidelijker te onderzoeken of en hoe schadelijke content bij jongeren belandt. 
 

instagramsociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen