Prijsdaling DDR5-geheugen komt ten einde
Maandenlang daalden de prijzen van DDR4 en DDR5-werkgeheugen. Die daling linkt TrendForce aan de wereldwijd gedaalde vraag naar computers. Een daling die zich na de coronacrisis inzette en door de aanhoudende inflatie aan kracht won. Die daling was ook meteen terug te zien in de verkoopcijfers van computers. Gevolgen daarvan sijpelden vervolgens ook door naar chipfabrikanten als TSMC, maar dus ook de fabrikanten van DDR-geheugenchips en -DIMMs. TrendForce ziet nu echter dat de effecten daarvan in de prijzen van elektronica beginnen te stagneren.
Het analistenbureau verwacht dat de prijzen van zowel DDR4- als DDR5-geheugen vanaf begin 2024 stagneren. Tot die tijd daalt de prijs van DDR4 nog met zo’n 3 tot 8 procent. Voor DDR5 voorziet het bureau een lichtere daling, van ongeveer 0 tot 5 procent. Concreet gaat het daarbij om dalingen van DDR-geheugen voor pc’s, servers en GPU’s. Ook de mobiele geheugenchips zouden nog iets in prijs dalen. Die daling resulteert echter niet direct in lagere smartphoneprijzen.
Productie flink aangepast
Fabrikanten hebben hun productielijnen inmiddels aangepast op de gedaalde vraag naar chips. Door simpelweg minder chips aan te bieden komt het aanbod meer in lijn te liggen met de vraag, en komt er een einde aan de aanhoudende overschotten. Overschotten die de laatste maanden dus leidden tot fors lagere geheugenprijzen.
Dit betekent niet meteen dat de prijzen weer gaan stijgen. Vaak duurt het enkele maanden voor een gedaalde productie doordrukt op het aanbod en daarmee ook de prijzen. Bovendien is de vraag naar computers momenteel nog altijd vrij laag. TrendForce zegt dat dit later in 2023 wel moet veranderen en doelt daarmee specifiek op het seizoen met feestdagen in het vierde kwartaal.
Zo’n heropleving van de vraag werd ook al voorspeld door TSMC en Samsung. Het laatstgenoemde bedrijf produceert zelf ook DDR5-geheugen, onder meer voor smartphones en desktops.