Nieuws

AMD drijft prijzen cpu’s en gpu’s kunstmatig op

AMD Ryzen 7000
© AMD
AMD brengt minder voorraden van cpu's en gpu's op de markt om de prijzen hoog te houden. Zo wil het Taiwanese bedrijf voorkomen dat overschotten leiden tot dalende prijzen.

Geweten is dat AMD, Intel en Nvidia te kampen hebben met flinke chipoverschotten. Corona gooide voor de fabrikanten flink wat roet in het eten. Terwijl de vraag naar cpu’s en gpu’s razendsnel steeg, zorgden sluitingen van fabrieken ervoor dat de productie juist daalde. Ook bestelde de fabrikanten in eerste instantie simpelweg te weinig chips. Oplossing: de chipbestellingen in rap tempo opvoeren – een beslissing die nu funest uitpakt. De vraag naar desktopcomputers en laptops is ingezakt, terwijl de chipfabrikanten de productie maar lastig kunnen afremmen.

AMD levert ‘te weinig’ producten

Chipoverschotten zijn daarvan een direct gevolg. Analisten voorspelden eerder dat dit zou leiden tot dalende chipprijzen en daarmee flinke inkomstenverliezen voor fabrikanten als AMD, Intel en Nvidia. Lisa Su, CEO bij AMD, weet die inkomstenverliezen nu echter te tackelen door de prijzen van zijn cpu’s en gpu’s kunstmatig hoog te houden. Su stelde bij de toelichting van de kwartaalcijfers dat het bedrijf momenteel te weinig Ryzen-cpu’s en Radeon-gpu’s levert en daarmee de prijsdalingen afremt.

Een effectieve strategie, meldt Su. Volgens de topvrouw is de vraag naar AMD-chips weliswaar met rasse schreden gedaald maar ziet het bedrijf dit niet direct terug in de verkoopprijzen. Het bedrijf zou in het derde kwartaal van 2022 zijn gestart met deze strategie en wil in elk geval nog dit kwartaal de aangeboden hoeveelheden cpu’s en gpu’s afknijpen. De situatie is zeker niet alleen negatief; volgens Su kan de vraag in het tweede kwartaal gaan aantrekken.

Nieuw is de strategie van AMD alvast niet. Verschillende technologiefabrikanten hanteerden in het verleden al zulke strategieën om ophopende voorraden te voorkomen. Voor klanten die graag een Radeon-gpu kopen, raakt de strategie mogelijk wel een gevoelige snaar. AMD’s nieuwste Radeon 7900-serie is momenteel beperkt verkrijgbaar, wat leidt tot prijzen die opgedreven worden tot boven AMD’s RRP (Recommended Retail Price).

Herstel chipmarkt in H2 2023

Verwacht dat de chipoverschotten snel eindig zijn. Naar verluidt zou de economische situatie in de tweede helft van 2023 een herstel van de chipmarkt – en dus de vraag naar chips – toelaten. Ook dat blijft uiteindelijk gebonden aan het herstel van de economie en daarbij het vervolg van de oorlog in Oekraïne. Voor de smartphonemarkt wordt pas eind 2023 of zelfs begin 2024 herstel verwacht. Het blijft koffiedik kijken – niemand had immers ook de situatie in 2022 durven voorspellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business