Samsung Electronics ziet winst met 96 procent dalen

Samsung
© Samsung
Samsung Electronics zag de operationele winst in het eerste kwartaal met 96 procent zakken tegenover hetzelfde kwartaal in 2022.

Samsung publiceerde vandaag een voorspelling van de bedrijfsresultaten voor het eerste kwartaal. In die zogenoemde winstvoorspelling (Earnings Guidance) meldt Samsung dat de winst van het eerste kwartaal van 2023 met 96 procent is gedaald tegenover Q1 2022. Voorspeld wordt dat de winst van Samsung Electronics in Q1 2023 uitkomt op 600 miljard KRW (ongeveer 417,4 miljoen euro), terwijl de bedrijfstak in 2022 nog een winst van 14,1 biljoen KRW (9,8 miljard euro) boekte.

Samsung linkt de gedaalde winst aan het gedaalde consumentenvertrouwen en angst voor een aanstaande recessie. Consumenten kopen hierdoor minder apparatuur voor in huis. Samsungs meest lucratieve bedrijfstak, de Device Solutions-tak, leed het voorbije kwartaal zelfs een verlies van 2,8 miljard euro (4 miljard KRW). Die daling wordt eveneens gekoppeld aan de economische situatie, en heeft te maken met de gedaalde verkopen van SSD’s en DRAM-geheugen. Zulk geheugen wordt in onder meer telefoons en laptops gebruikt – twee productcategorieën die eind vorig jaar keihard onderuitgingen.

Uitgelicht artikel Apple Apple bestelt volop 3nm-chips bij TSMC

Het zijn echter niet alleen consumenten die de handen op de knip houden. Ook bedrijven zijn minder snel geneigd om chips bij Samsung af te nemen voor hun cloudinfrastructuur. Ondanks de gedaalde vraag, bleef Samsung wel op vol tempo chips produceren. Die continue productie heeft intussen geleid tot chipoverschotten. Samsung meldt dat het zijn chipproductie inmiddels wel aan het terugdringen is naar een ‘houdbaar niveau’. Hiermee hoopt het bedrijf te voorkomen dat de overschotten de inkomsten van de chipdivisie (te veel) drukken.

Smartphoneverkopen in de lift

Samsung stipt tegelijk ook enkele lichtpuntjes aan. Zo blijkt de Galaxy S23 in Europa, India, Korea en Noord-Amerika, de belangrijkste afzetmarkten voor het merk, een verkoophit. Het toestel schiet de S22 met een factor van 1,4 voorbij in de verkoopcijfers. Dit leidde tot een winst van 2,3 miljard euro (3,3 biljoen KRW) voor de Samsung MX-afdeling (Mobile Experience). Ook voor Samsung Display zag het kwartaal er rooskleurig uit, met een operationele winst van 555 miljoen euro (800 miljard KRW).

Samsung maakt de definitieve kwartaalcijfers van het eerste kwartaal later deze maand bekend. De Zuid-Koreaanse techgigant houdt alvast zijn hart vast voor het verloop van 2023, waarbij verwacht wordt dat de markt voor halfgeleiders met nog eens 6 procent krimpt. Eerder liet het Taiwanese TSMC – Samsungs grootste concurrent – zich juist nog positief uit over de tweede helft van het jaar. Tegen de tweede helft van het jaar zouden de chipoverschotten zijn opgelost en moest zou de vraag ‘toenemen’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business