Nieuws

IDC: smartphoneverkopen nog nooit zo hard gedaald

Smartphoneverkopen gedaald IDC
Marktonderzoeksbureau IDC calculeerde een daling van 18,3 procent in de smartphoneverkopen in Q4 2022 (YoY). Nog niet eerder werd zo’n grote daling waargenomen.

Onderzoekers van IDC struikelen over de tegenvallende resultaten tijdens het feestdagenkwartaal. Volgens hoofdonderzoeker Nabila Popal vielen de resultaten nog nooit zo slecht uit in dat kwartaal – smartphonefabrikanten leverden bij elkaar slechts 300,3 miljoen toestellen. 18,3 procent minder dan het jaar ervoor. Kijken we naar de resultaten over het hele jaar, dan zien we ook daar een dalende lijn. Er werden in heel 2022 1,21 miljard smartphones verkocht, een daling van 11,3 procent Year over Year (YoY).

Xiaomi maakt een smakker

Niet iedere smartphonefabrikant ging mee in het gemiddelde. Bij Apple en Samsung zien we nog net wat positievere cijfers met dalingen van respectievelijk 14,9 en 15,6 procent. Xiaomi valt juist buiten het gemiddelde en schiet daar ver overheen met 26,3 procent minder verkochte smartphones. OPPO, inmiddels de vierde smartphoneleverancier wereldwijd, zit zo goed als op het gemiddelde met een daling van 18,9 procent. Stevige cijfers, die bij Xiaomi resulteerden in stevige gevolgen. Vrijwel het gehele managementteam pakte zijn biezen.

IDC daling smartphoneverkopen

Het marktonderzoeksbureau linkt die tegenvallende verkopen aan twee, aan elkaar gelinkte, oorzaken. Enerzijds daalde namelijk de vraag naar smartphones en anderzijds blijven winkels en leveranciers met voorraden zitten. Net als chips bij chipfabrikanten, lopen de voorraden bij retailers rap op. Onder slechte economische omstandigheden en een laag consumentenvertrouwen, lijkt die vraag ook niet snel bij te draaien, stelt het IDC.

Herstel pas eind 2023

IDC waarschuwt in het rapport over Q4 voor een vertraging in het herstel van de verkopen. Mogelijk vindt zulk herstel zelfs pas eind 2023 plaats. Het is aannemelijk dat fabrikanten dit nieuws – en de gevolgen daarvan – aangrijpen om grote investeringen uit- of zelfs af te stellen. Apples mobiele divisie lijkt het in 2023 alvast rustig aan te doen en heeft geen nieuwe AirPods (Pro) op de planning staan. Wel zou, om een breder publiek aan te spreken, gewerkt worden aan goedkopere AirPods Lite.

Hoe fabrikanten als Samsung omspringen met de marktsituatie is nog ongeweten. Mogelijk pakt de fabrikant uit met minder vernieuwingen op de duurste vouwbare telefoons om de kosten enigszins te drukken, of legt het meer de nadruk op de A-serie. Meerdere aanpassingen aan de betaalbare A-serie zouden alvast in het verschiet liggen – incluis de verorbering van de oude Founders Edition-serie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business