Nieuws

Google test AI Genesis die nieuwsartikels kan schrijven

Genesis
© istock.com / sompong_tom
Google is een nieuwe AI-tool aan het uittesten. ‘Genesis’ kan nieuwsartikels schrijven en werd al voorgesteld aan de redactie van The New York Times.

De techreus heeft Genesis ook gedemonstreerd aan leidinggevenden van The Washington Post and News Corp. Volgens getuigen die de presentatie bijwoonden, is Genesis in staat om tekst te genereren op basis van oudere, ‘encyclopedische’ informatie, maar ook over de actualiteit. Het is net dat laatste waartoe ChatGPT (zowat de bekendste AI-tool bij het publiek) nog niet in staat is.

Volgens Google is het niet de bedoeling om journalisten te vervangen, maar om hen te assisteren. Een geavanceerde AI-tool kan bepaalde taken automatiseren, waardoor de journalisten hun tijd beter kunnen besteden, klinkt het.

Genesis als ondersteunende tool?

De mensen die demonstratie bijwoonden waren niet eensgezind. Sommigen onder hen vonden het eng en werden er een beetje ongemakkelijk van. Zij stelden dat Google te weinig rekening houdt met de journalistieke vaardigheid die nodig is om accurate, aangenaam leesbare stukken te schrijven. “Journalisten zouden de tool wel kunnen gebruiken als de tool in staat is om op een betrouwbare manier feiten weer te geven”, zegt de New Yorkse professor-journalist Jeff Jarvis aan de krant.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre Genesis een hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen desinformatie. The Times maakt ook de kanttekening dat Google zich wat aan het haasten is op het vlak van AI, om te voorkomen dat Microsoft en OpenAI een te grote voorsprong zouden uitbouwen. De lancering van Bard liep dan ook mis, omdat de AI al meteen foute informatie genereerde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business