Nieuws

Patentbreuk Chromecast kost Google 339 miljoen dollar

Chromecast met Google TV afstandsbediening
© Unsplash / Victor Carvalho
De Chromecast is, in alle vormen en maten, populair. Google zou voor de streamingoplossing wel een aantal patenten gebroken hebben, aldus een Amerikaanse rechter.

In de Verenigde Staten werd beslist dat Google een schadevergoeding van 338,7 miljoen dollar (zo’n 306 miljoen euro) moet betalen aan Touchstream Technologies, Inc. Touchstream startte een rechtszaak tegen de zoekmachinegigant omdat die, ten onrechte, gepatenteerde technologie verwerkte in zijn Chromecasts.

De technologie waar Touchstream op doelt, is terug te vinden in alle versies van Chromecast: de eerste Chromecast uit 2013, de derde en tweede generatie Chromecast, Chromecasts met Google TV… Zelfs andere apparaten waarin Chromecast werd geïntegreerd maken gebruik van Touchstream-technologie.

Het verhaal

In de aanklacht beweert Touchstream dat oprichter David Strober in 2010 al de nood voor een bepaald product zag: iets dat de video vanop je smartphone rechtstreeks op je televisie kon afspelen. Belangrijk was dat de technologie ook werkte met video’s die op het internet staan. Tegen het einde van 2010 zou Strober een prototype ontwikkeld hebben, waarvoor hij in april 2021 een eerste patent indiende.

Daarna volgden nog tweede en een derde patent. Alle drie de patenten hebben dezelfde titel en tekenen ongeveer hetzelfde product uit. Het gaat daar steeds om een systeem dat een netwerk en een serversysteem gebruikt om beelden op een scherm te bekijken. Aan het netwerk hangen steeds een beeldscherm en een computer of smartphone. Zelfs de methode waarop smartphone en beeldscherm contact met elkaar zoeken wordt in de patenten beschreven.

Volgens Touchstream zou het in 2011 een gesprek hebben gehad met Google. Daaruit bleek in februari 2012 dat de gigant niet op zoek was naar een samenwerking. In 2013 lanceerde Google dan de eerste versie van zijn Chromecast.

Google gaat in beroep

Volgens de rechter in Texas heeft Touchstream gelijk en maakte Google inbreuk op de patenten. Daar is een flink prijskaartje van bijna 339 miljoen dollar aan verbonden. Google is het echter niet eens met de uitspraak. Het bedrijf haalt aan dat de Touchstream-patenten eigenlijk ongeldig zijn. Je kan namelijk niet zomaar technologieën patenteren: als je patent het logische gevolg is van eerdere uitvindingen, is het in principe ongeldig.

Google meent verder dat hun Chromecast-technologie wel degelijk verschilt van Touchstreams idee door de manier waarop het servernetwerk en het beeldscherm erin geïntegreerd zijn. Verder haalt de technologiegigant aan dat Touchstream geen producten en geen klanten heeft. Het enige doel van het bedrijf zou zijn om te verdienen aan zijn patenten. “Als Touchstream een schadevergoeding krijgt, heeft het bedrijf zijn enige zakelijke doel gehaald”, aldus Google. Om die reden vraagt de zoekmachinegigant ook aan de rechter om de verkoop van Chromecasts niet te stoppen.  

Google gaat in beroep tegen de uitspraak. Een uitspraak in de beroepszaak wordt in oktober verwacht.

Wat met mijn Chromecast?

Heb je al een Chromecast in huis? Dan hoef je nergens voor te vrezen. Het apparaat zal gewoon naar behoren blijven werken.

Uitgelicht artikel Chromecast met Google TV Chromecast-ondersteuning komt naar Samsung-gsm’s
chromecastgooglepatentenrechtszaakstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken