Zeg vaarwel tegen je eerste generatie Chromecast

Chromecast met Google TV afstandsbediening
© Unsplash / Victor Carvalho
Google heeft stilletjes de ondersteuning van zijn eerste generatie Chromecast beëindigd. Google bracht de streaming-dongle in 2013 op de markt.

Een aankondiging rond de ondersteuningsstop heeft Google nooit vrijgegeven. Wel schrijft de zoekgigant op de supportpagina van zijn Chromecast (1ste generatie) dat de ondersteuning ten einde is gekomen. “Ondersteuning voor Chromecast (1ste generatie) is beëindigd, wat betekent dat deze apparaten geen software- of beveiligingsupdates meer ontvangen”, leest de supportpagina. De Chromecast blijft nog wel gewoon functioneren, hetzij met mogelijk gedegradeerde prestaties.

Het ontbreken van beveiligingsupdates laat de Chromecast ook kwetsbaar voor beveiligingslekken die in de toekomst opduiken. De laatste update voor de in 2013 gelanceerde Chromecast verscheen op 22 november 2022, na bijna drie jaar update-stilte. Met het einde van de ondersteuning komt er een einde aan het tijdperk van de OG Chromecast, en is het gezien het ontbreken van patches voor bugs verstandig om te upgraden.

Casten als ‘werkwoord’

Google's eerste generatie Chromecast introduceerde ons tot het werkwoord ‘casten’. Sindsdien is het woord allang niet meer exclusief aan de Chromecast, en spreekt zelfs Apple graag over casting naar andere apparaten. Inhoudelijk is er ook het een en ander gewijzigd aan het begrip. Wat begon met het Chromecast doorsturen van videobeelden, is nu soms niet veel meer dan het bedienen van de apps op je televisie vanaf je smartphone.

Dat is ook meteen gekoppeld aan de komst van besturingssystemen als Android TV. Google bracht de eerste drie generaties van zijn Chromecast immers op de markt met het vereenvoudigde ‘Cast-protocol’, dat zich enkel vanaf de smartphone liet bedienen. Inmiddels is de Chromecast veel meer dan dat. Alle recente modellen draaien namelijk op Google TV, gebaseerd op Android TV. Hoewel je er nog naar kunt casten werken ze ook als standalone streamingapparaten.

Prijs bleef vrijwel gelijk

Opvallend aan die evolutie is dat dit niet gepaard ging met prijsstijgingen. Toen Google in 2013 de eerste generatie Chromecast uitbracht, kostte deze ongeveer 40 euro. Tien jaar later betaal je voor de goedkoopste Chromecast met Google TV (HD) nog altijd 39,99 euro. Wel kun je nu ook een iets duurdere 4K-variant aanschaffen voor 69,99 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business