Officieel: OPPO vertrekt uit Frankrijk
Een vertrek uit Frankrijk stond mogelijk al langer op poten. Begin mei raakte bekend dat OPPO was gestopt met commerciële acties in dat land. Het ging daarbij om “extreem belangrijke” marketing- en commerciële activiteiten die op het hakblok lagen. Nu komt er definitief een einde aan OPPO’s vertegenwoordiging bij onze zuiderburen, meldt Fandroid. Het nieuws is afkomstig van de Franse distribiteur Yang Technology, die de verkopen van OPPO-toestellen heeft stopgezet.
Hoewel de verkopen zijn stopgezet, blijft het merk bestaande klanten ondersteunen. Dit betekent dat toestellen software-updates blijven ontvangen en toestellen gerepareerd worden als er schade ontstaat. Garantieverzoeken worden dus ook gehonoreerd.
Nieuwe OPPO-toestellen komen dus niet meer naar Frankrijk. Dat geldt ook voor de Reno10, die niet in Frankrijk werd geïntroduceerd. De Find N2 Flip was de laatste nieuwe smartphone die het merk in het Europese land uitbracht. Retailers als Amazon en Fnac hebben intussen ook geen voorraad meer van toestellen als de N2 Flip en Reno8 (Pro).
Patentoorlog met Nokia
Over de oorzaak van het vertrek uit Frankrijk wordt intussen volop gespeculeerd. Vermoed wordt dat OPPO af wilde zijn van de Franse patentzaak met Nokia. Daarin wordt het merk beschuldigd van het onrechtmatig gebruik van twee Nokia-patenten (EP486 en EP731). Eerder stond OPPO ook in andere Europese landen terecht voor deze patentzaak. In Duitsland werd Nokia daarbij in het gelijk gesteld: het smartphonemerk moest voor de patenten gaan betalen.
In het voordeel van…
Het merk beweerde vervolgens dat Nokia ‘onredelijke’ tarieven hanteerde voor zijn patenten. Nadat die zaak op niets uitliep, vertrok het uit Duitsland. Nu loopt het verhaal dus ook af in Frankrijk. Opvallend, daar OPPO in Frankrijk in het gelijk is gesteld door de rechter, die oordeelde dat Nokia’s patenten niet bepaald uniek of nieuw waren.
Toch lijkt OPPO de situatie voldoende onzeker te achtten om een vertrek te rechtvaardigen. Wat dit betekent voor andere Europese markten als België en Nederland, is nog onzeker.