Nieuws

Meta lanceert advertentievrije Facebook en Instagram

Meta advertentievrije abonnement
© Meta
Het advertentievrije tijdperk van Facebook en Instagram breekt aan. Meta heeft maandag het abonnement aangekondigd waarmee je de platformen zonder advertenties kan gebruiken.

Meta biedt vanaf november het abonnement aan om Facebook en Instagram zonder reclame te gebruiken. Gebruikers die het abonnement via de webbrowser afsluiten, betalen hier 10 euro per maand voor. Het is ook mogelijk het abonnement af te sluiten via Android of iOS. Daar kost het 13 euro per maand. Die hogere prijs komt door de kosten die appwinkels inhouden voor het gebruik van hun betaalplatform.

In eerste instantie gelden de prijzen voor alle gekoppelde accounts. Meta rekent vanaf 1 maart 2024 bijkomende kosten voor elk aanvullend gekoppeld account in het Account Center – aan 6 euro (web) of 8 euro (Android en iOS) per maand.

Betalen met je data

Meta onderstreept dat gegevens van betalende gebruikers niet voor advertenties worden ingezet. Niet-betalende gebruikers moeten daarentegen instemmen met gepersonaliseerde advertenties. Zij betalen voortaan dus met hun data. Eerder werd dat de socialemediagigant nog verboden. Meta zou gebruikers volgens Europese privacyinstanties niet om goedkeuring hebben gevraagd hun gegevens voor advertentiedoeleinden in te zetten. Daarop stopte Meta met gepersonaliseerde reclame.

De komst van het advertentievrije abonnement voor Facebook en Instagram is Meta’s oplossing om weer gepersonaliseerde reclame te mogen aanbieden. “De mogelijkheid voor mensen om een abonnement aan te schaffen zonder advertenties brengt de eisen van de Europese toezichthouders in evenwicht, terwijl gebruikers keuzemogelijkheden krijgen en Meta alle mensen in de EU, EER en Zwitserland kan blijven bedienen”, licht Meta toe.

Ook benadrukt de socialemediagigant dat het Europese Hof van Justitie het abonnement, zoals dat vandaag is aangekondigd, ziet als geldige manier om toestemming te vragen voor die reclamevorm.

“Grondrechten zijn niet te koop”

Privacyexperts uiten intussen hun zorgen over de maatregelen. Max Schrems vreest ervoor dat “alleen de rijken” straks nog kunnen genieten van rechten op het vlak van privacy. Niettemin omdat de huidige economische omstandigheden er al toe leiden dat mensen met moeite rondkomen. Nog een abonnement voor Facebook of Instagram, zit er voor hen dan ook niet in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business