Nieuws

Apple blokkeert iOS 17-update op iPhones met vervangen accu’s

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
Apple blokkeert de installatie van iOS 17-updates op iPhones met een niet-originele accu. Niet bekend is welke iPhone-modellen exact door dit probleem worden getroffen.

Gebruikers die hun batterij via een officieel reparatiecentrum lieten vervangen, hoeven zich geen zorgen te maken. Dit probleem treft enkel iPhones met niet-originele accu’s, meldt iFixit. Markant is dat echter niet alle iPhones met zo’n niet-originele accu weigeren iOS-updates te installeren. Testen met diverse iPhone-modellen wijst uit dat het probleem zich onregelmatig voordoet. Bovendien lijkt het probleem niet wereldwijd te spelen. Enkel Europese en Amerikaanse iPhones lijken dit probleem te ondervinden.

Geen internet

Een melding op de Software-updatepagina vertelt gebruikers dat de ‘verificatie is mislukt’ omdat ze niet met het internet zijn verbonden. In alle gevallen bleek die stelling onjuist: ze zijn wel degelijk op het internet aangesloten. Er zit ook geen verschil tussen iPhones mét en zonder simkaart.

Er is wel één oplossing voor het probleem, meldt de reparatiesite. Gebruikers kunnen iOS-updates blijven installeren via iTunes op hun computer. Het is uiteraard mogelijk dat Apple ook deze route, nu daarover wordt bericht, afsluit. Die route werkt overigens zowel via een Mac als Windows-pc.

Opzettelijke actie

Blokkeert Apple opzettelijk de installatie van iOS-updates voor iPhones met niet-originele accu’s? IFixit denkt alvast van niet: “Het zou een erg onhandige poging zijn, aangezien gebruikers het kunnen omzeilen door de update via iTunes te installeren. En tenslotte zou het verplichten van gebruikers om alleen Apple-onderdelen te kopen voor reparaties een overtreding zijn van de Amerikaanse wet (in het bijzonder de Sherman Act; Kodak kreeg hier in 1992 grote problemen mee)”, schrijft de site.

Apple: ‘eigen schuld’

Apple lijkt tegelijkertijd het tegendeel te bewijzen. Op vragen van gebruikers meldt de fabrikant dat gebruikers hun reparatie door Apple hadden moeten laten uitvoeren. Zij die ervoor kozen dit bij een andere partij te doen, staan volgens Apple zelf in voor de gevolgen.

Nieuw is dat standpunt alvast niet. Na het installeren van een niet-originele accu zien gebruikers al functies verdwijnen uit iOS. Dito geldt voor niet-originele schermen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business