Nieuws

Europese Commissie maakt geld vrij voor eigen cloudinfrastructuur

cloudinfrastructuur
© iStock / Just_Super
In Europa zijn bedrijven afhankelijk van Amerikaanse cloudproviders. De Europese Commissie maakt daarom geld vrij voor eigen cloudinfrastructuur.

De Europese Commissie maakt geld vrij voor zogenaamde IPCEI-projecten. De afkorting staat voor ‘Important Project of Common European Interest’ en behelst een breed scala aan projecten. Om als IPCEI-project door het leven te gaan moet er economische groei gerealiseerd worden, moeten er jobs gecreëerd worden of moeten de projecten inspelen op de groene en digitale ambities van de EU.

Europese cloudinfrastructuur

Een van die IPCEI-projecten is het ontwikkelen van cloudinfrastructuur. Europese bedrijven die een deel van hun activiteiten in de cloud onderbrengen, moeten daar doorgaans Amerikaanse aanbieders voor aanspreken. Hoewel die doorgaans wel datacenters binnen de Europese Unie hebben, stroomt er dus heel wat geld naar niet-EU-bedrijiven. Europese ondersteuning moet ervoor zorgen dat ook Europese cloudaanbieders voet aan de grond krijgen.

Daarvoor wordt heel wat geld vrijgemaakt. Ongeveer 1,2 miljard euro daarvan is afkomstig van belastingen uit zeven Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Italië, Polen en Spanje. De Europese Commissie rekent verder op 1,4 miljard euro van de privésector om de kosten te dekken.

19 verschillende projecten

Het project is een poging om de overmacht van cloudaanbieders AWS, Microsoft en Google Cloud te verminderen. Daarvoor staan verschillende wapenfeiten op de planning. “Cloud-Edge Continuum Infrastructure” is een van de peilers van het project. De bedoeling is om daarmee interfaces te ontwikkelen om bij bestaande infrastructuur aan te hechten. Een andere peiler, die van “Cloud-Edge Capabilities”, moet dan weer een referentie worden die het mogelijk maakt om producten van verschillende aanbieders met elkaar te linken.

Behalve het opbouwen van een rigide cloudinfrastructuur, wordt ook gewerkt aan tools en applicaties om met die infrastructuur aan de slag te gaan. In totaal staan er 19 verschillende projecten van 19 verschillende bedrijven op de planning. Die vallen allemaal onder te brengen in 4 subcategorieën.

Een overzicht van welke partijen aan wat voor projecten werken. © Europese Commissie

Het project zou tegen 2027 met de eerste resultaten moeten komen, aldus EU-commissaris Didier Reynders. Er wordt verwacht dat er met het project ongeveer 1000 jobs gecreëerd worden. Dat aantal zou vervijfvoudigen eenmaal de commerciële fase van het project bereikt wordt. De R&D voor en uitrol van de producten uit het project zouden nog tot 2031 duren.

awsbusinesscloudproviderseueuropese commissiegoogle cloudIPCEI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken