Nieuws

Met 4 tools wil AWS AI toegankelijk maken voor bedrijven

AWS
© AWS
Generatieve modellen krijgen de afgelopen maanden heel wat aandacht. Met 4 diensten wil AWS de mogelijkheden van AI naar bedrijven brengen.

Het lijkt haast alsof AI tegenwoordig overal zit en elk bedrijf wel op één of andere manier ChatGPT geïntegreerd heeft. De mogelijkheden van generatieve AI hebben de afgelopen maanden hoge ogen gegooid. Met een reeks tools die het in een blogpost voorstelt wil Amazon Web Services die mogelijkheden helpen openstellen voor “alle soorten bedrijven”.

Bouwen op “foundation models”

Met de tools zal Amazon zogenaamde “foundation models” (FM) aan klanten aanbieden. Deze modellen omvatten onder andere de grote taalmodellen (LLM’s), zoals GPT-4 voor ChatGPT, en tekst-naar-beeldmodellen. FM’s worden vaak opgesteld met een bepaald doel voor ogen. Om die reden maakt AWS het mogelijk om met FM’s van derden of AWS zelf te werken, als onderdeel van de toolkit. Zo kan een FM aangepast worden aan de noden van het bedrijf in kwestie.

In de toolkit zitten volgende vier diensten:

  • Amazon Bedrock: een dienst om generatieve AI-toepassingen te bouwen, met toegang tot FM’s van AI21Labs, Anthropic, Stability AI en twee nieuwe modellen van AWS zelf.
  • AMazon EC2 Inf2-instanties op AWS Inferentia2-chips: deze cloudinstanties zijn geoptimaliseerd voor het trainen van generatieve AI op grote schaal. Efficiëntie is hier het sleutelwoord waarmee de kosten laag gehouden worden. De chips zijn gespecialiseerd in het trainen van AI-systemen die continu ‘infereren’ en dus voortdurend responses genereren, zoals bijvoorbeeld Amazon Alexa.
  • TRN1n-instanties op AWS Trainium-chips werden net als Inf2-instanties speciaal ontworpen om AI-modellen te trainen.
  • Amazon CodeWhisperer: een codetool die aangedreven wordt door AI. De tool kent Python, Java, JavaScript, TypeScript, and C#, Go, Kotlin, Rust, PHP en SQL. CodeWhisperer wordt gratis beschikbaar gemaakt voor individuele ontwikkelaars – je hoeft er zelfs geen AWS-account voor aan te maken. Individuele ontwikkelaars kunnen er dus meteen mee aan de slag. Voor zakelijke gebruikers is een abonnement beschikbaar met functies als single sign-on (SSO) en identiteit- en toegangscontrole.

Met de nieuwe tools wil Amazon het ontwikkelen, trainen én draaien van AI-systemen haalbaarder maken voor meer bedrijven – niet enkel de allergrootste spelers: generatieve AI-modellen worden niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper.

Uitgelicht artikel AWS lanceert Graviton3E Amazon Web Services onthult eigen Graviton3E-chip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business